Minov werkt aan proces instelling en inrichting van ROB
22 Aug 2014, 02:00
foto
Deelnemer aan het mini-congres over het onderwijs in het binnenland.


Deelnemers aan het mini-congres over het onderwijs moesten donderdag urenlang zonder elektriciteit discussiëren over de in te stellen Raad Onderwijs Binnenland (ROB). De inzichten van het onderwijsveld zijn nodig hiervoor. De raad is bedoeld om oplossing te vinden voor de problemen die het onderwijs in het binnenland ondervindt. Vroeger was er al de Stuurgroep Onderwijs Binnenland in het leven geroepen. "ROB is het nieuwe gezicht van de Stuurgroep Onderwijs Binnenland", zegt Bert Eersteling, hoofd Bureau Onderwijs Binnenland.

ROB is voortgevloeid uit gesprekken gevoerd tussen onderwijs minister Ashwin Adhin, directeur Robert Peneux, onderdirecteur Roy Narain en Bert Eersteling. In de raad zullen 17 tot 19 personen zitting hebben, bestaande uit ouders, bestuursdiensten, leerkrachten, inspectie, en schoolbegeleiders. Deze raad zal opereren vanuit het hoofdkantoor van het ministerie. "Vanuit dit centrale punt zal de decentralisatie vlotter verlopen. De ROB moet op structurele manier de procesmatige aanpak van het onderwijs(leer)proces begeleiden. Dit gaat resulteren in duurzaam kwantitatief en kwalitatief onderwijs in het Binnenland", meent Eersteling. De aanbevelingen die uit de discussie komen, worden meegenomen voor verdere verwerking van het ROB-document. "Dit moet binnen een maand gebeuren", zegt Eersteling.

Totstandkoming ROB
Een hechte samenwerking met de nucleus centra moet zorgen voor de totstandkoming van de ROB. Op dit moment is er een nucleus centrum in Brokopondo en Marowijne operationeel. "Deze zullen per 1 oktober met de nieuwe aanpak starten", verduidelijkt Eersteling. De drie andere nucleus centra, in Sipaliwini moeten uiterlijk eind 2015 afgebouwd zijn, zodat de decentralisatie in deze gebieden ook beter zal verlopen.

Peneux zegt dat binnen zeer korte termijn een uitvoerbaar plan van aanpak van het onderwijs in het binnenland moet komen. De ROB zal een superviserende en sturingsrol hebben namens het Minov. Er moeten snelle analyses komen van problemen die zich aandienen binnen het onderwijs in het binnenland. De ROB moet toezien op een consequent en consistent uitvoeren van het contourenbeleid. Peneux benadrukt dat de positie en bevoegdheden van de bestaande diensten niet overgenomen worden door de raad. De coördinatoren van de nucleus centra moeten de problemen en tekortkomingen aankaarten bij de ROB en van dat punt zal de verdere begeleiding en sturing plaatsvinden.

Danielle Atmopawiro
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April