Studie wateroverlast Wayambo en Gangaram Pandayweg
21 Aug 2014, 14:00
foto
Wateroverlast Gangaram Pandayweg tijdens afgelopen springvloed.


In het Wayambo gebied en de Gangaram Pandayweg in het district Saramacca hebben universiteitsstudenten, onder leiding van hydroloog Sieuwnath Naipal, een studie verricht over wateroverlast. Met een presentatie hebben de studenten enkele mogelijke oplossingen voor dit probleem aangedragen. Dit zegt districtscommissaris Rawien Jiawan aan Starnieuws.

Deze gebieden lopen steeds onder water bij springvloed en aanhoudende regens. Naipal zegt aan Starnieuws dat het district Saramacca zich goed leende voor de studie. Het gebied kampt met wateroverlast, er zijn landbouwgebieden, het ecosysteem is en er zijn bewoners. Voor het onderdeel ‘Integrated Projects’ hebben deze studenten de studie verricht. Zij hebben de opgedane kennis toegepast in de praktijk voor deze studie.

Oplossing nodig
Naar de mogelijke oorzaken en oplossingen is er gezocht. De studie was van korte duur, waardoor er geen gegevens over een lange periode verzameld konden worden. Hierdoor kan er geen exacte uitspraak gedaan worden. De studenten hebben data verzameld, literaire studie gedaan, met de lokale mensen gesproken, informatie uitgewisseld, problemen in kaart gebracht en de resultaten ervan gepresenteerd.

Door natuurlijke en menselijke ontwikkelingen lopen de gebieden onder water. Het ecosysteem is aangetast. Het gebied heeft nu teveel water. Een mogelijke oplossing is dat een kanaal van achttien kilometer wordt gegraven. Een verdere studie zal moeten uitwijzen waar dit kanaal exact moet lopen om het gebied duurzaam te beheren. Volgens Naipal moet de oplossing zodanig zijn dat maatregelen gevonden worden voor het afvoeren van het water, terwijl de natuurlijke en menselijke factoren niet kapot gaan.

Wanita Ramnath
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April