Suralco zal drie turbines Afobakacentrale moeten stilleggen
18 Aug 2014, 14:00
foto
De Brokopondo krachtcentrale te Afobaka. (Foto: Edward Troon)


Suralco meldt dat het waterpeil in het Afobakastuwmeer ver beneden het normale patroon is. In overleg met de overheid is daarom besloten de elektriciteitsopwekking vanaf vandaag geleidelijk terug te brengen van zes naar drie turbines. Suralco verwacht dat hierdoor het piekvermogen welke door de EBS en Iamgold getrokken zal worden, teruggaat naar 70 MW, hetgeen betekent dat de gemiddelde elektriciteitsafname van de overheid zal komen te liggen rond de 60 MW.

Suriname heeft te kampen met een extreem droog jaar. Het waterpeil is aan het begin van deze grote regentijd al 251.38 voet (1 voet= 30.48 cm). Indien het genereren van elektriciteit bij de Afobaka dam op hetzelfde niveau doorgaat, zal naar verwachting het meer gedurende de grote droge tijd nog eens 6-8 voet dalen. Dit betekent dat het niveau van het stuwmeer zou kunnen dalen tot minder dan 244 voet. Bij dit niveau zal de opwekking van elektriciteit vanwege de afname van de statische druk, sterk afnemen.
Hoe lang deze situatie zal voort duren hangt helemaal af van de water instroom in het stuwmeer de komende tijd, zegt Suralco.

President Desi Bouterse kondigde bij de ingebruikname van de nieuwe powerplant van de EBS reeds aan dat Suralco 30 MW elektriciteit minder zou leveren. De EBS klaagt er al jarenlang over dat de prijs van elektriciteit te laag is. Mensen die het kunnen betalen, maken ook gretig gebruik van de goedkope energie. Deze situatie kan niet op deze manier doorgaan. De president deelde mee dat met De Nationale Assemblee gesproken moet worden over de energiesituatie.
Advertenties