Landbouwcoöperatie 'Montoe' in Marowijne gereactiveerd
18 Aug 2014, 08:00
foto
De kapitein van Bigiston doet een citrusplant in de grond als symbool voor de agrarische ontwikkeling van het gebied.


De coöperatie ‘Montoe’ van Bigiston/Lemtjibon is gereactiveerd. Als symbool voor de groei van de landbouwsector waarvoor de coöperatie staat, is een boom geplant. ‘Montoe’ bestrijkt het district Marowijne.

De vereniging die in 1982 werd opgericht, is inactief geraakt door de Binnenlandse oorlog. Robert Asoiti, die vanaf de oprichting voorzitter is, heeft samen met anderen de draad weer opgepakt. Hij wil alle landbouwers van het gebied bij elkaar brengen. De coöperatie heeft de hulp van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij ingeroepen om haar doel te verwezenlijken. Het beleid van het ministerie is om door samenwerking met sterke organisaties als counterparts de sector verder te ontwikkelen. Werken met organisaties heeft ook het voordeel dat inputs en machines die vanuit het departement worden geschonken, gemakkelijker hun weg naar de boeren vinden, legt hoofd Coöperatiewezen, Henk Panchoe, uit.

Als eerste stap is een nieuw bestuur gekozen voor de coöperatie, terwijl het vervolgtraject met de landbouwdeskundigen wordt besproken. De bewoners van Bigiston en omgeving doen overwegend aan kleinlandbouw. Bestuurslid Cyrano Asoiti zegt dat met de coöperatie de eenheid tussen de landbouwers moet worden bevorderd, om zo de verdiencapaciteit in het gebied door landbouw te vergroten.

De boeren kampen met de reguliere problemen van grond, knowhow, medicamenten, equipement en financiën. De klachten vragen om een structurele aanpak waarbij de tussenkomst van de overheid onmisbaar is, zegt Asoiti.
Advertenties