Blog: Over potentie en competenties
19 Aug 2014, 10:00
foto


Op een goedbedoelde vraag van een goede vriend enkele weken geleden “ hoe kom je aan je onderwerpen voor de blog”, schoot ik spontaan in de lach. Ik herformuleerde de vraag en zei: “hoe kom je niet aan een onderwerp”? Onze directe omgeving in al haar veelzijdigheid en de constante struggle om als individu te overleven alleen al, bieden voldoende stof. Tragedie en komedie wisselen elkaar regelmatig af en goed beschouwd gelukkig iets meer komedie dan tragedie. Neen, ik ga het niet hebben over de jarige minister en zeker ook niet over de met staatsmiddelen in gang gezette zelfverheerlijkingscampagnes op de nationale zenders. Over tragedie en komedie gesproken…

Erg tragisch zijn de nu steeds korter na elkaar voorkomende excessen van huiselijk geweld gepleegd door vermoedelijk zwaar getraumatiseerde wapendragers. Zonder dit met wetenschappelijk onderzoek te kunnen staven zouden deze uitspattingen slechts een topje van de ijsberg kunnen zijn als het gaat om huiselijk geweld. En dat in een samenleving waar er nog een zwaar taboe rust op veel dat met de geestelijke gezondheidszorg te maken heeft. Hoeveel van onze burgers en in het bijzonder jongeren lopen getraumatiseerd rond als ‘tikkende tijdbommen’? Een campagne voor verdere drempelverlaging ten aanzien van de psychosociale hulpverlening is dan ook super urgent. Want elk incident is er één teveel.

Komisch op het eerste gezicht maar eigenlijk ook wel tragisch is het wanneer bij de presentatie van schoolresultaten, diverse schoolleiders zich lyrisch uitlaten omdat het percentage geslaagden niet verder is gedaald of met een minimaal percentage omhoog is. Alsof zij de hoofdprijs gewonnen hebben, worden ons slagingspercentages gepresenteerd die nog ver beneden de gemiddelden van 10-15 jaar geleden zitten. Structurele aanpassingen in het onderwijssysteem komen nog steeds veel te traag tot stand en middelmatigheid en benedenmaats presteren van schoolleiders en beleidsmakers worden ook hier niet gesanctioneerd. Tot de categorie komisch worden door mij gerekend de volgende, door diverse politieke en andere leiders, uitgesproken ambities:
- Tussen nu en 10 – 20 jaar meedoen aan de eindronde van het WK voetbal zonder de naast de fysieke ook dringend noodzakelijke mentale begeleiding en vorming van jeugdige talenten
- Water in grote volumes te gaan exporteren zonder eerst heel Suriname toegang te bieden tot veilig drinkwater en de waterbronnen te beschermen tegen milieuverontreiniging
- Viaducten, trams, treinen zonder dat het bestaand wegennet adequaat wordt onderhouden
- De voedselschuur worden van het Caribisch gebied zonder de landbouwers basisvoorzieningen te garanderen en het beroep van landbouwer met het nodige respect te behandelen.

De potentie hebben deze zaken op enig moment te realiseren staat niet ter discussie. Ambities, oog en aandacht voor de eigen potentie zijn zeer toe te juichen. Het is echter minstens net zo essentieel om de verbinding te maken tussen ambitie en competenties aanwezig en noodzakelijk om vanuit deze ambities ontwikkelingen tot stand te brengen. Ik geloof oprecht in de potentie van dit land maar zie ook de rivieren en sula’s die wij zullen moeten kruisen en heuvels en bergen die beklommen dienen te worden om die competenties te ontwikkelen bij onze actieve beroepsbevolking en nu nog schoolgaande jongeren.

En zolang competenties ondergeschikt zijn aan politieke loyaliteit zullen ambities, ambities blijven en zal onze potentie nog lang en breeduit geroemd worden terwijl concrete resultaten ver achterblijven.
Het getuigt echter wel van respect naar het kiezersvolk als de juiste prioriteiten worden gesteld bij het benoemen van zaken en daardoor creëren van verwachtingen. Geachte politici, de stemmen van weldenkende Surinamers krijgt u, als u in staat bent een verkiezingsprogramma te presenteren dat perspectief biedt ten aanzien van:
- Duurzame inkomstenverhogingen van de staat Suriname
- Niet etnische politiekvoering die vooraf duidelijkheid geeft over de invulling van strategische politieke functies door competente mannen en vrouwen
- Een substantiële upgrade van ons onderwijs- en rechtssysteem
- Energievraagstukken en de zorg voor het milieu
En nee ik heb geen politieke ambities is het antwoord op de volgende vraag van die goede vriend; mijn competenties liggen op een heel ander terrein waar ik graag een waardevolle bijdrage blijf leveren!

Helyante Mac-Donald

www.CrossedLinesadvisory.sr/blog CrossedLines Advisory Services Suriname is de naam waaronder Helyante L. Mac-Donald actief is als managementconsultant en trainer. Dienstverlening op het snijvlak van Organisatie inrichting, Businessplanning en Marketing is waar de passie ligt van deze veelzijdige bedrijfseconoom. Schrijven is een sterk verwaarloosde hobby die zij, nu haar dochter uit huis is, met veel plezier weer heeft opgepakt.
Advertenties