Suriname zit met complex integriteitsprobleem
31 Jul 2014, 10:00
foto


Suriname heeft een complex integriteitsprobleem dat leidt tot corruptie en slecht openbaar bestuur. Tijdens een lezing met paneldiscussie woensdag in de University Guesthouse hebben de inleiders uiteengezet dat het gebrek aan integriteit niet iets is van alleen politieke organisaties, de regering en de overheid.

De inleidingen zijn verzorgd door professor Leo Huberts en assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het is het systeem, de omstandigheden waarin het land verkeert en de manier waarop hiermee wordt omgegaan. In de presentatie van Huberts kwam duidelijk naar voren dat de corruptie perceptie van Suriname over de afgelopen jaren niet iets is om trots op te zijn. Het land heeft in een peiling van het Instituut voor Demografisch Onderzoek in Suriname (Idos) dan ook behoorlijk slecht gescoord als het gaat om hoe wordt gekeken naar het corruptieprobleem.
In die peiling is het corruptie gehalte gemeten van staatsbedrijven culturele en religieuze organisaties, politieke partijen, de regering en de overheid als geheel.

Politieke partijen worden met 78% gezien als de meest corrupte. De overheid volgt met 74% en sluiten de regering en haar toppers de top drie met 72%. Van de staatsbedrijven vindt 53% van het publiek dat de EBS het meest corrupte staatsbedrijf is. Staatsolie is over de gehele linie met 18%, het minst corrupte staatsbedrijf.

De peiling wijst ook uit dat 60 tot 63% er niet in gelooft dat de winnaar van de verkiezingen van 2015 gepleegde corruptie in de periode 2005 tot en met 2015 zal vervolgen. Niet een NDP-Palu en A Combinatie-regering en ook niet door een Nieuw Front-regering.

Mank
Simons, die zich meer heeft toegespitst op de praktische kant van het probleem, zegt dat transparantie en automatische sancties de oplossing van het probleem kunnen zijn. Zij en andere panelleden pleiten voor onder andere een ombudsinstituut, een anticorruptie instituut naast de anticorruptiewetten maar ook een wet op openbaarheid van bestuur. Het panel bestond naast Simons en Huberts uit Sharda Ganga, professor Hans Breeveld en politicoloog/journalist Giwani Zeggen.

Meerdere malen heeft Simons gesteld dat integriteit in Suriname zodanig mank is dat er personen rondlopen van wie de corruptiepraktijken bekend zijn, maar niet worden aangepakt. Het gaat dan vooral om invloedrijke personen. Haar grootste zorg is dan ook dat deze groep, die om een eng persoonlijk of politiek belang totale beleidssystemen ontregelt met corruptieve praktijken. De inleiders en panelleden zijn het er over eens dat het integriteitsprobleem niet alleen iets is van ouderen, maar dat jongeren net zo goed deel zijn van het slechte milieu en zich schuldig maken aan corruptieve praktijken.

De lezing is een eerste stap naar bewustwording van de samenleving in integriteit in het openbaar bestuur. De Faculteit der Maatschappijwetenschappen had de lezing georganiseerd. Minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken was uitgekozen voor de opening. Verschillende assembleeleden, politici en andere belangstellenden hebben geparticipeerd in het debat.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April