Arowakse Wabokwa wint culturele competitie 2014
27 Jul 2014, 17:00
foto
De culturele groep Wabokwa van Hollandse Kamp, presenteert hun kunnen tijdens de ‘Inheemse Culturele Battle’. (Foto: Ranu Abhelakh)


De culturele groep Wabokwa van Hollandse Kamp, is zaterdagavond uitgeroepen tot de ‘Beste Inheemse Culturele Groep 2014’. Vijf inheemse groepen hebben gestreden om deze titel in de eerste ‘Sociaal Culturele Inheemse Battle’, te Hollandse Kamp.

De jury geleid door Elfriede Jakaoemo van Wit Santi, heeft onder meer gelet op de zang, dans en originaliteit in de klederdracht. “Als je je eigen cultuur kent, is het beoordelen hiervan niet moeilijk”, licht jurylid Doris Sabjo toe. “We hebben gekeken hoe de groepen zich hebben gepresenteerd, hun vlotheid, danspassen en bij zang hebben wij bijvoorbeeld gelet op de uitspraak en de klank.”

Wij zijn natuurlijk blij met onze overwinning reageert groepsleider Adalie Aramake, “de jongeren zijn heel uitbundig”. Wabokwa is een ruim begrip en betekent in het Arowaks: samen sterk, vrienden onder elkaar, samen één. In tegenstelling tot de gebruikelijke rode kleur bij de Arowakken, straalden de Wabokwa-leden in roze-witte klederdracht. De groep gedenkt in augustus het twee jarig bestaan, en bestaat uit 25 dorpelingen, met een 14-jarige als jongste lid. “Het was niet moeilijk om de jongeren te interesseren hiervoor.” Volgens Vincent Verwey van de Sambura Vereniging Asermewopey uit Kalebaskreek is het evenement zeer succesvol te noemen. Zijn groep behaalde de tweede plek met hun zang en sambura muziek.

Kick-off
Kapitein Theo Jubitana van Hollandse Kamp blikt heel tevreden terug. De ‘Culturele Battle’ is de kick-off van de Inheemse maand augustus. “Wij willen met deze battle personen bewustmaken van hun cultuur en traditie en hoe deze op een creatieve manier uit te dragen”. De doelgroep is in het bijzonder de jongeren. John Orban, groepsleider van Wamakwa ‘ons allemaal’ heeft de competitie als een ware uitdaging ervaren. Wij hadden breakdown en het was een prikkel om jongeren te vinden. “Wamakwa is de enige Inheemsen groep die uit drie stammen bestaat: Arowakken, Cariben en Warrao. De andere groepen komen voort uit hun dorp, terwijl wij uit verschillende delen van Wageningen komen.”

In april zijn de interne aftastende gesprekken gehouden om te kijken of er wel animo was. Om niet direct teveel hooi op de vork te nemen, heeft de organisatie zich gericht op Inheemsen in het district Para, “we moesten ergens beginnen”. Aanvankelijk hadden meer dorpen toegezegd mee te doen zoals Bigi Poika. In hun plaats kwam Wamakwa. “Een dorp als Mata heeft afgezegd omdat het nog niet zover is met hun culturele groep. Een andere tegenvaller was dat Redi Doti op het laatste moment, zijn eigen activiteit is gaan organiseren, maar wij hebben ons niet uit het veld laten slaan.”

De organisatie alsook de deelnemers zijn overtuigd dat de competitie, een jaarlijkse terugkerend evenement, zal uitgroeien tot een landelijke activiteit. De Amazone Partij Suriname heeft naast overige sponsors een financiële bijdrage geleverd. De winnaar heeft een geldbedrag, eigendomstrofee en een wisseltrofee ontvangen. Het komend weekend wordt de Wejurana Inheemse Copa 2014 en het cultureel festival in het Essed Stadion gehouden.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April