Dodental Zuid-Koreaanse veerboot meer dan 100
22 Apr 2014, 08:00
foto
De reddingsoperatie vertoont een grimmige routine van politieboten die met lichamen van de passagiers komen. (Foto: AP)


Duikers hebben tot nog toe 108 lichamen uit de Zuid-Koreaanse veerboot gehaald. De lijken zijn gevonden in de romp van het vaartuig dat vorige week is gekapseisd. De reddingswerkzaamheden verliepen gisteren vlotter door het goede weer. Zo’n 190 passagiers worden nog vermist.Vermoed wordt dat een groot deel daarvan opgesloten zit in het schip.

De veerboot kantelde en is binnen twee uur gezonken. De reden van de ramp is nog onduidelijk. De bemanning is zwaar bekritiseerd dat ze er niet in zijn geslaagd om de passagiers te redden.

Zeven bemanningsleden, onder wie de kapitein, zijn gearresteerd. Vijf van hen worden er van verdacht dat ze niet hebben voldaan aan hun plicht om de passagiers veilig te evacueren. De passagiers werden gesommeerd om in hun kamers te blijven. Instructies over een eventuele evacuatie zijn niet gegeven.
Reuters meldt dat de eerste noodoproep van de zinkende veerboot is gemaakt door een jongen met een bevende stem. Zijn hulpoproep werd gevolgd door ongeveer 20 andere van kinderen aan boord van het schip. Slechts twee van de 46 reddingsboten zijn door de bemanning ingezet.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft maandag het gedrag van een deel van de bemanning veroordeeld. “Verwant aan moord,” zei hij. De reddingsoperatie heeft nu iets van een grimmige routine, meldt de BBC. Politieboten komen regelmatige terug van de plaats van de ram met lichamen die militaire duikers hebben geborgen. De meeste families van degenen die nog worden vermist, hebben zich er al bij neergelegd dat er geen overlevenden meer gevonden zullen worden.

In totaal zijn 174 passagiers gered uit het schip, dat voer van Icheon in het noordwesten naar het zuidelijke eiland Jeju. Er waren 476 menen aan boord, waaronder 339 kinderen en leerkrachten op een schoolreisje. Velen werden opgesloten in het schip toen deze kantelde en vervolgens zonk.

Duikers zijn erin geslaagd om veel van de hutten in de romp van de omgekeerde veerboot te bereiken. Ze hebben echter nog moeite om het restaurant van het schip te bereiken. Ze geloven dat veel van de passagiers daar gevangen zitten. Er is intussen een onderwater robot ingezet bij de operatie. Er zal worden geprobeerd om de romp van het schip naar de oppervlakte te brengen. Er zal nog twee dagen met duikers worden gezocht, waarna de berging zal beginnen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April