Padvinders meten luchtverontreiniging binnenstad
22 Apr 2014, 10:00
foto


De Boy Scouts van Suriname gaan de luchtvervuiling in het centrum van de binnenstad meten. Het geluidsniveau en de luchtvervuiling gedurende een werkdag zullen worden vergeleken met de autoloze dag in de binnenstad. De eerste metingen worden vanmorgen gedaan.

Deze activiteit wordt gedaan in het kader van Wereld Aardedag vandaag. De meetpunten zijn de hoek Maagden- en Steenbakkerijstraat, de hoek Maagden- en Jodenbreestraat, de hoek Dominee- en Jodenbreestraat en de hoek Dominee- en Steenbakkerijstraat. De metingen worden verricht door de padvinders van de Pater Anton Donicie groep en de jongerengroep van Stibula samen met de Suralco en de Stichting Milieubeweging.

De waarden van de geluids- en luchtmetingen zullen worden uitgezet in een tabel en worden vergeleken met de volgende metingen op de vervolgdagen. Vandaag worden de eerste metingen verricht. Bij geluidsmetingen gaat het om wat gangbaar is voor omgevingslawaai, terwijl bij de luchtmetingen het gaat om verontreinigingswaarden die gangbaar zijn in de binnenstad, bijvoorbeeld zuurstof, dieseldampen en koolwaterstoffen.

De metingen worden gedaan met een handluchtpomp. De lucht wordt gezogen via een glazen buisje waarin een reagens zit, die door de verschillende verontreinigingen zal verkleuren. Reagens is scheikundige stof die door een bepaalde scheikundige reactie de aanwezigheid van een andere scheikundige stof aantoont. De mate van verkleuring wordt uitgezet op een afleesbare schaal, die geijkt is op een gangbare waarde in % of PPM (part per million). Hierdoor kan de concentratie van de verontreiniging in de lucht worden afgelezen in % of PPM.
Advertenties