Geldgebrek stagneert trainingen SAO in Commewijne
17 Apr 2014, 08:00
foto


De trainingen die de Stichting Arbeidsmobilisatie en Ontwikkeling (SAO) van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) geeft aan vooral drop-outs, loopt al een jaar stagnaties in Commewijne. SAO verzorgt ruim twintig vaktrainingen op technisch en verzorgend gebied. In Paramaribo verlopen de trainingen moeiteloos. Deze kunnen niet optimaal worden verzorgd in Commewijne, omdat het ministerie niet genoeg middelen heeft. De trainingen in Commewijne zijn tot nu toe geschied via de stichting Vrienden voor Commewijne. De stichting zorgde voor de locatie en de logistiek, terwijl SAO inkwam met trainers.

Voorzitter Sheilendra Girjasing zegt dat hij al een jaar aan de bel trekt. ''Vanaf we gestart zijn met de trainingen is het twee jaren lang heel goed gegaan. We hebben vijf verschillende trainingen gegeven voor waterleiding, elektriciteit, ict, reparatie van buitenboordmotoren en opleiding tot modisten. Zeker honderd drop-outs hebben hierna een baan gevonden. Een jaar terug begon het mis te gaan'', merkt Girjasing op. Hij zegt dat toen de opleiding voor thuiszorg kwam, deze duurder bleek te zijn dan in Paramaribo. Terwijl in Paramaribo er SRD 35 werd gevraagd voor de cursus, moest in Commewijne SRD 300 worden neergeteld. ''We zijn toen over de prijs gaan bemiddelen en daarna moesten we horen dat er geen geld was''. Hij zegt het jammer te vinden dat geld een issue is geworden, terwijl het project een tweede kans biedt aan drop-outs. ''We kunnen de drop-outs niet aan hun lot overlaten. Het ministerie moet hiertegen wat gaan doen. De trainingen moeten weer komen''.

De minister van ATM Michael Miskin om een reactie gevraagd, deelt mee dat hij vanaf vorig jaar in De Nationale Assemblee tijdens de begrotingsbehandeling aan de regering heeft gevraagd SRD 1 miljoen extra te geven voor SAO, zodat de districten ook zonder problemen in aanmerking kunnen komen voor trainingen. ''We hebben letterlijk in DNA gevochten, maar het is niet gelukt. Ik hoop dat dit jaar de verschillende volksvertegenwoordigers wel erop staan dat de begroting van SAO wordt verruimd'', stelt de minister. Ook hij geeft aan dat de SAO niet meer weg te denken is in de samenleving. Hij zegt dat dit instituut ook veel lassers heeft mogen leveren voor Staatsolie. Door het bestaan van SAO krijgen burgers een betere kans op de arbeidsmarkt.

ASP
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April