Palu viert 37ste jaardag uitbundig
05 Apr 2014, 14:00
foto
In een uitbundige sfeer is de 37ste jaardag van de Palu gevierd in Bun Djari. (Foto: René Gompers)


De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) heeft haar bestaansrecht bewezen. Dit is op verschillende manieren verwoord op de feestvergadering vrijdagavond. De Palu heeft haar 37ste verjaardag uitbundig gevierd in het partijcentrum aan het Molenpad met aanhangers, coalitiepartners, ministers en vicepresident Robert Ameerali.

Willy Soemita, voorzitter van de KTPI merkte op dat de Palu altijd van zich heeft laten horen. Het maakte niet uit of de partij in de coalitie of in de oppositie zat. "En ze verlenen altijd medewerking als het het land ten goede komt. Met zo een partij werk ik graag." Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur toonde zich ingenomen met de getoonde durf van de 'kleine' partij. "Palu is geen ééndagskuiken. Andere zijn opgericht en hebben miskraam gehad of abortus gepleegd." Somohardjo stak de leiding van Palu een hart onder de riem. "Ook al ben je klein, weet dat je belangrijk bent in het spel. Zonder jullie zou er ook geen megacombinatie kunnen zijn. Palu is klein maar fijn."

André Misiekaba die de NDP vertegenwoordigde vindt dat het verhaal van de partij niet genoeg wordt verteld. Misiekaba is zich gaan verdiepen in de geschiedenis van de Palu en was erg onder de indruk. De partij is in 1977 opgericht. "Het getuigt van moed en visie om een partij met linkse gedachten op te richten in die periode," haalde Misiekaba aan. "Een partij die tegen de stroom in zou gaan. Maar de Palu heeft heel vroeg het land op een traject gebracht waarvan wij nog steeds de vruchten plukken."

Anton Paal, bestuurslid van Palu, gaf aan dat de partij haar bestaansrecht bewezen heeft door te 'surviven' onder alle omstandigheden heen. "We hebben 33 jaar niet in de regering gezeten. Anderen zijn drie tot vier keer aan de macht geweest. En wanneer dat weg valt is het einde oefening. Zij kunnen alleen gedijen als ze aan de macht zijn. Wij hebben getoond stand te houden door alles heen."

Jim Hok, voorzitter van Palu, merkte op dat er tijden waren dat de partij in elk district een verkiezingskandidaat had. Er waren ook tijden dat er niet meegedaan kon worden aan verkiezingen door gebrek aan kader. Dat gaat zich niet herhalen. "Er is hernieuwde belangstelling voor de Palu. Wij gaan erop inspelen. We gaan ons kader versterken zodat wij landelijk kandidaten kunnen stellen."


René Gompers
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April