Panama als veilige haven voor voortvluchtige criminelen
24 Dec 2013, 03:00
foto
Tito Galo Lara Yepez woont veilig in Panama.


Drugsdealers, fraudeurs, moordenaars en folteraars en mensenrechtenschenders, blijven Panama zien als een veilige haven. En aan velen wordt asiel verleend.

De meesten komen naar Panama om aan de justitiële autoriteiten van hun eigen land te ontkomen. Het regionale kantoor van Interpol meldt dat dit jaar 36 mensen die internationaal werden gezocht voor drugshandel, fraude, witwassen van geld, seksuele misdrijven, gekwalificeerde diefstal en moord, en bestaande drugsdelicten, zijn gearresteerd.

Van dat totaal zijn 24 overgedragen aan de internationale instanties in landen die om uitlevering hadden gevraagd, meldt ‘La Prensa’. Sommige gevallen zijn opvallend en zijn de hoofdrolspelers hooggeplaatste politieke en militaire personen die ernstige misdrijven wilden plegen in binnen- of buitenland.

Eén van de gearresteerden is het voormalig hoofd van de CIA in Milaan, Robert Seldon Lady, meer bekend als Mr. Bob. Hij is in Italië veroordeeld voor de ontvoering en marteling van Abu Omar in 2003. Seldon is in juli in Panama gevangen in Paso Canoas nabij de grens met Costa Rica. Hij is dagen daarna overgebracht naar de VS.

Ook de politiek leider Carmelo Romano Perez, die anti-Chavez was, is in juli gearresteerd. Perez wordt in Spanje gezocht voor fraude. Ambtenaren van het directoraat van justitiële informatie sloegen Perez op de internationale luchthaven Tocumen in de boeien. Hij is in Valencia, Spanje, veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Ook moest hij een boete van US$ 7.000 betalen, omdat hij een Catalaanse zakenman tussen 2004 en 2006 had opgelicht voor bijna US$ 2 miljoen. De politicus is in september uitgeleverd aan Spanje.

Asiel
De ex-Ecuadoriaanse wetgever Galo Lara Yepes is in september gearresteerd op beschuldiging van medeplichtigheid aan een drievoudige moord. Hij is gevangen genomen nadat het gerechtshof in Ecuador hem tot 10 jaar gevangenisstraf had veroordeeld.

Lara Yepez werd echter vrijgelaten, omdat de Ecuadoraanse regering in die periode geen uitleveringsverzoek voor hem had gedaan. Op 22 oktober dit jaar verkreeg hij territoriaal asiel op grond van het feit dat zijn leven in gevaar was als hij terugkeerde naar zijn land.

Onder de arrestaties in Panama is ook Dino Bouterse, de zoon van de president Desi Bouterse. Hij werd in augustus gearresteerd en overgedragen aan de Amerikaanse autoriteiten, waar hij werd gezocht voor een smokkelpoging van 10 kilo cocaïne in een koffer. De lading werd op een commerciële vlucht getransporteerd.

Begin oktober is zanger Ramón Gálvez alias El gringo bachata in de boeien geslagen op Tocumen. Hij stond op het punt Panama te verlaten en was op weg naar Santo Domingo, de Dominicaanse Republiek.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April