PALU wil andere invulling Spaar- en Stabilisatiefonds
14 Jun 2013, 00:00
foto


De fractie van de PALU (Mega Combinatie) wil dat middelen van het in te stellen Spaar- en Stabilisatiefonds anders ingevuld worden. In plaats van 75% te beleggen in het buitenland, willen Henk Ramnandanlal en Anton Paal liever dat er geïnvesteerd wordt in de duurzame sectoren. Zij zeggen geen tegenstander te zijn van dit fonds, maar pleiten voor structurele investeringen. Ramnandanlal is voorstander van diversifiëren van de economie en het instellen van een nationale investeringsfonds.

Paal merkte op dat "wij zo meteen een goed gevulde portemonnee hebben voor toekomstige generaties, terwijl de huidige generatie in armoede leeft. "Ik ben een voorstander om die verhouding om te draaien, want 'charity begins at home'. Ik stel daarom voor "75% in het nationale investeringsfonds en 25% in beleggingen in het buitenland", stelde Paal donderdag bij de behandeling van de ontwerpwet.

Volgens de PALU zijn de duurzame productiesectoren zoals toerisme, agrarische en dienstensector, onderontwikkeld door te weinig structurele investeringen in die sectoren. Door 75% in een nationaal investeringsfonds te stoppen, zal het volk dat, volgens Paal, gelijk merken in zijn portemonnee. Hij haalde aan dat er straks sprake is van economische groei, zoals tijdens de vorige regering, maar het volk dat niet merkt. Volgens Paal is dit een van de hoofdredenen waarom het Nieuw Front de verkiezingen heeft verloren.

Niet afgerond
"Ten tijde van een economische crisis wil ik liever dat ik in staat ben om mijn eigen voedsel te verbouwen en een dak boven mijn hoofd te hebben, dan dat ik op straat rond zal lopen met een hongerige maag… Ik wens voor mijn volk niet te zijn een vader die trots is op zijn vette bankrekening, maar die ondertussen zijn kinderen verhongert en verwaarloost", zei Paal. Assembleeleden vroegen om verschillende scenario's. De regering heeft na de eerste ronde een reeks van veranderingen aangebracht. Leden van de coalitie én oppositie zijn blij met de aanpassingen, maar toch zijn er nog fundamentele discussies die gevoerd worden.

Asiskumar Gajadien en Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) zeiden dat door besparingen nu ook geïnvesteerd kan worden in duurzame sectoren. Zij vinden niet dat het percentage omgekeerd moet worden. Ook Rabin Parmessar, voorzitter van commissie van rapporteurs, kan zich terugvinden in de ontwerpwet. Hij had nog enkele kleine opmerkingen, maar de PALU kwam met het rigoureuze voorstel om de percentages om te keren. Aangezien de regering nog met diverse scenario's moet komen, verdaagde assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons de vergadering voor onbepaalde tijd. Parmessar is intussen naar Brussel voor het bijwonen van de gezamenlijke vergadering van het Europese Parlement en de ACP-landen.

Sunday 22 April
Saturday 21 April
Friday 20 April