Solo-expositie SRI@ van kunstenaar Sri Irodikromo
23 May 2013, 08:00
foto


De beeldende kunstenaar Sri Irodikromo, bekend om de grote batik werkstukken en mixed media schilderijen, presenteert in SRI@ een verrassende, nieuwe collectie. Zij verwerkt vaak de vrouw in traditionele kleding alsook tekens en symbolen uit de gevarieerde Surinaamse cultuur.
De tweede solo-expositie SRI@ van Sri Irodikromo wordt op dinsdag 28 geopend in De Hal. De expositie houdt zij samen met Readytex Art Gallery.

Zij werkt weer voornamelijk met vrouwen, maar dan wel op een iets andere manier dan voorheen. Zij kiest ervoor om zich te concentreren op de gezichten. "Ik heb in mijn werk met vrouwen wel vaker speciale aandacht aan de gezichten geschonken, maar ik heb altijd meer willen doen met alleen de gezichten." Aan die drang geeft zij nu de vrije loop. Op grote doeken schildert zij merendeels in profiel, prachtige gezichten van Surinaamse vrouwen, allen voorzien van mooi bewerkte hoofddoeken, meldt Readytex Art Gallery.

Kleurgebruik springt in het oog
Naast de focus op gezichten is het ook het kleurgebruik dat in de nieuwe collectie in het oog springt. In plaats van in elk werk één of twee hoofdkleuren te gebruiken, werkt Sri in één van de series met gezichten, met een gedurfde combinatie van opvallende kleuren. De composities zijn om en over de gezichten heen, sierlijk bewerkt met ronde vormen afgeleid van de Indiaanse maluana en met kleine vierkantige kwaststreken. Zoals gebruikelijk incorporeert zij ook talloze culturele symbolen en geborduurde, gebatikte en gestempelde details. Deze zijn immers kenmerkend voor het handschrift van Sri Irodikromo en ze blijven in de hele collectie, hoe vernieuwend ook, prominent aanwezig.

Dan is er naast de serie kleurrijke gezichten, een serie waarin rood, wit en zwart de overhand hebben. Hoewel het geen bewuste keuze is geweest, stralen deze drie werkstukken, vanwege de witte -alsof met pemba ingesmeerde- gezichten, en het dramatische bloedrood eromheen, een sterk 'Wintigevoel' uit. Neem daarbij ook nog de mysterieuze uitdrukking op de gezichten van de vrouwen en de druipende verf, en het werk heeft een mystieke uitstraling en een elementaire kracht, waar je als kijker niet gemakkelijk omheen kan. En bewust of onbewust, Sri Irodikromo geeft toe dat de Winti cultuur haar altijd heeft gefascineerd.

Lijnenspel
De grootste verrassing zit misschien wel in de lange smalle doeken met een monochrome compositie gevormd door een zwart lijnenspel. De inspiratie hiertoe komt van de schetsboeken waarin Sri haar ideeën en de initiële schetsen van haar schilderijen uitwerkt. Voor deze expositie besluit Sri ditzelfde, maar dan op een grotere schaal, op doek uit te proberen. Ze creëert een tweeluik met een simpele doch sierlijke compositie van gestileerde bloemen en een vierluik welke een uniek samenspel van symbolen uit de verschillende Surinaamse culturen uitbeeldt.

De collectie in Sri@ bestaat verder uit enkele schitterende wajang geïnspireerde schilderijen, een serie abstracter geschilderde kotomisi's en een aantal kleine werkstukken. Sri Irodikromo slaagt er zoals altijd weer in, haar artistieke ideeën en inspiratie feilloos om te zetten in een krachtige, gevarieerde en fascinerende kunstcollectie!

SRI@, de solo-expositie van Sri Irodikromo is voor het publiek geopend van woensdag 29 mei tot en met zondag 2 juni, van 19:00-21:00 uur, in De Hal aan de Grote Combéweg 45.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April