Piet Wortel langer vast: Ik heb hier niets mee te maken
17 Dec 2012, 19:30
foto


Piet Wortel, hoofdverdachte in de drugszaak ‘Tidore’ komt voorlopig niet vrij. Dit geldt ook voor de meeste medeverdachten in deze strafzaak. De Rotterdamse rechtbank nam dit besluit tijdens een regiezitting, waarin de inhoudelijke behandeling van de strafzaak wordt voorbereid. Drie nieuwe verdachten zijn toegevoegd aan de zaak: Mika J., Lindon M., en Sabratalie S.

“Ik heb hier niets mee te maken”, zei Wortel vandaag aan het einde van de zitting. Volgens de hoofdverdachte klopt het niet wat de officier van justitie aankaart in het onderzoek. Ook zegt Wortel dat het hem ‘hindert’ dat mensen die hij heeft gesproken samen met hem in verband worden gebracht met drugs. De hoofdverdachte die tijdens de hele zitting van ruim negen uur een zwarte winterjas droeg, hoorde alles kalm aan.

Ontvoering
De zaak tegen medeverdachte R.H. is reeds inhoudelijk behandeld. Het Openbaar Ministerie heeft tegen H. vier jaar gevangenisstraf geëist. De ‘nieuwe’ verdachte in Tidore, Mika J., die in september op Curaçao werd aangehouden, wordt ervan verdacht voorbereidingshandelingen te hebben gepleegd voor de invoer van zes kilo cocaïne vanuit Jamaica naar België. Ook zou hij deel hebben uitgemaakt van een criminele organisatie. De advocaat van Mika J. vindt ‘de telefoontaps’ als enige bewijs onvoldoende. “Er is geen cocaïne gevonden in deze zaak”, stelt hij.
Geen drugs, maar ontvoering Brian B.
Mika J. zou ook contact hebben gehad met hoofdverdachte Wortel en medeverdachte Frank ‘Franko’ U. Volgens de advocaat van J. ging het helemaal niet over drugs, maar over de ontvoering van Brian B. in 2008 in Amsterdam. Het ging om een conflict in het Surinaamse criminele circuit.
Mika J. heeft hiervoor in de gevangenis gezeten van februari 2009 tot september 2011. Hij zou na de ontvoering door de CIE (Criminele Inlichtingen Eenheid) zijn gewaarschuwd dat hij op een dodenlijst stond. Prompt werd August Adjoeba na de ontvoering van Brian B. geliquideerd waardoor J. zich niet meer veilig zou voelen in Nederland, aldus de raadsman. Vandaar dat zijn cliënt uitweek naar het buitenland.

Goud in plaats van cocaïne
De andere nieuwe verdachte Lindon M. houdt van een feestje, zegt zijn advocaat Roethof. “Hij ging met mensen om die van een feestje hielden.” Zo zijn de vele reizen van M. volgens hem te verklaren en niet anders. Van handel in drugs is dan ook geen sprake volgens de raadsman. Ook een vermeende uitspraak van zijn cliënt: ‘drie miljoen voor duizend’ kan volgens hem niet zomaar in verband worden gebracht met cocaïne. In 2010 was de goudprijs 27 euro per gram. Dus had het ook over goud kunnen zijn gegaan, meent de advocaat.

Ook de koppeling die het OM heeft gemaakt tussen de vangst van 500 kilo cocaïne op Kaapverdië en Lindon M. vindt de raadsman ‘totaal onbegrijpelijk.’ M. hoeft van de rechtbank trouwens niet in voorlopige hechtenis, omdat hij zich niet voldoende hierop heeft kunnen voorbereiden. De derde nieuwe verdachte Sabratalie S. zou 40.000 euro hebben witgewassen, die hij van medeverdachte Mengalvio ‘Menkie’ W. zou hebben ontvangen.

Getapte gesprekken beschikbaar
Na lang aandringen van de advocaten geeft de rechtbank nu toestemming om de afgeluisterde gesprekken van hun cliënten te beluisteren. Het OM zal dvd’s verstrekken. Hierdoor hoeven advocaten en verdachten niet speciaal naar het politiebureau, wat in hun ogen praktisch gezien ondoenlijk was. Ze willen de gesprekken beluisteren, omdat ze het gevoel hebben dat de fragmenten uit het Sranan niet goed zijn vertaald of uit hun verband zijn gerukt.

Het OM zegt het einddossier bijna te hebben afgerond. Er moeten nog stukken uit onder andere Suriname komen. Een datum voor de volgende zitting is niet genoemd. Omdat de verlenging van de hechtenis van de verdachten maximaal drie maanden mag duren, is het te verwachten dat de volgende zitting in het voorjaar is.

Het onderzoek Tidore is begin 2010 gestart na de onderschepping van 1000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven. De partij was verstopt in een lading whisky uit Trinidad. Piet Wortel kwam toen in beeld als degene die achter de smokkel zat. Om ‘zijn’ criminele organisatie in kaart te brengen, zijn in verschillende landen verdachten opgepakt. Onder Tridore hangen nog minstens tien deelonderzoeken.

Peggy Brader
Advertenties