Jongeren bewust van geweld tegen vrouwen
18 Dec 2012, 05:00
foto
Reza Madhar (r) werd de grote winnaar van de essaywedstrijd van het NBG. Naast hem Deborah Gessel (m) en Glorie Jessa met hun prijs.


Reza Madhar heeft de essaywedstrijd gehouden onder jongeren van de diverse VOS scholen in Paramaribo en Wanica, gewonnen. Op de tweede en derde plaats zijn geëindigd Deborah Gessel van VWO 4 en Glorie-Jessa van de Henry Hassankhan Scholengemeenschap. De wedstrijd was georganiseerd door het Nationaal Bureau Gender Beleid (NBG), een beleidsgebied van het ministerie van Binnenlandse Zaken, in het kader van de ‘16 days of activism against gender violence campagne’. Er waren 28 inzendingen.

Het thema van de wedstrijd was ‘van vrede thuis tot vrede in Suriname: Protesteer en maak een eind aan geweld tegen vrouwen’. De essay van Reza Madhar van het Lyceum 1 had als slotzin “Bestrijd geweld tegen vrouwen door ongelimiteerd zelfontwikkeling te stimuleren, maar zonder dat een ander in zijn of haar ontwikkeling belemmerd wordt”.

Uitbanning van geweld
De prijsuitreiking was zaterdag 15 december in theater Unique. Sharon Saridjan- Tjokro, beleidsadviseur van Binnenlandse Zaken en Mireille Ngadimin, projectcoördinator, overhandigden de prijzen. De prijzenpot bestond uit een laptop, een netbook en een BlackBerry mobiele telefoon. Alle deelnemers hebben een oorkonde en een tas met als inhoud een 8 gb memory stick en een waardebon van SRD 50 gekregen, meldt de voorlichting van Biza.

De wedstrijd had als doel de jongeren actief te betrekken bij gendervraagstukken en op een educatieve manier bewustwording te stimuleren. Hiermee worden jongeren op een preventieve manier bewust gemaakt van geweld tegen vrouwen om zodoende uitbanning van geweld te bewerkstelligen. Ook worden op deze manier mogelijkheden ter bevordering van actief burgerschap en talentontwikkeling geschapen en kunnen de jongeren actief betrokken worden bij activiteiten ten behoeve van de individuele ontwikkeling, de gemeenschapsontwikkeling en de nationale ontwikkeling.

Mooie slagzinnen
Het NBG spreekt van een goede participatie van zowel de scholen als de jongeren. Alle inzenders hebben mooie stukken neergepend. Prachtige slagzinnen als ‘Man en vrouw in respect voor elkaar, zo wordt vrede in huis bewaard’ en ‘Every woman deserves to shine like diamonds in the sky’ zijn voortgevloeid uit de creativiteit van deze jongeren die wel degelijk bewust zijn van deze problematiek, zegt Biza.

De 16 days of activism against gender violence is een internationale campagne die 16 dagen heeft geduurd en als doel had een eind te maken aan gendergeweld. De begindatum was 25 november, Internationale dag van geweld tegen vrouwen, tot en met 10 december, Internationale dag voor de rechten van de mens.








Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April
Tuesday 23 April