Gebed voor Suriname op Divali-avond
13 Nov 2012, 00:00
foto
De 11-jarige Priya Khoenkhoen vertolkt de rol van Godin Lakshmi. (Foto: Edward Troon)


Het Divali-feest staat dit jaar meer dan ooit in het teken van saamhorigheid. Na de Lakshmi puja dinsdagavond, zal Aniel Manurat, voorzitter van de stichting Shri Narmada Mata, voor het land bidden. Met 1008 dia’s wordt de kaart van Suriname gevormd op het Onafhankelijkheidsplein. Door de Culturele Unie Suriname worden tot dinsdagavond diverse festiviteiten gehouden op het Plein.

Manurat zegt aan Starnieuws dat het doel van de stichting is, “het welzijn en welvaart van ons land Suriname”. Hij legt uit dat in het midden van de kaart twee grote Ohm’s, twee swastika’s en één grote trishul (universele Hindu symbolen) worden aangebracht. Divali staat in het teken van Lakshmi Mata, zij brengt welzijn en welvaart en zij heeft 1008 namen.

Fakkeloptocht
Op diverse plaatsen in het land zijn fakkeloptochten gehouden aan de vooravond van Divali-viering. De Shri Sanatan Dharm Paramaribo-Noord (SSDP) mandhir te Blauwgrond, houdt deze traditie ook in stand. Jongeren van de tempel leggen voor de loop de laatste hand aan de organisatie. Zij sjouwen met tafels en leggen de fakkels klaar voor gebruik.

De politiebegeleiding staat al voor de poort en de 11-jarige Priya Khoenkhoen bestijgt de symbolische lotusbloem op het dak van een luxe dubbelcabine pick-up. Zij vertolkt de rol van Hindoe Godin Lakshmi. Moeder Khoenkhoen doet de árti (zegening met licht) en de fakkeloptocht begint. Meer dan honderd buurtbewoners, stagiaires en gemeenteleden van jong tot oud lopen met fakkels door de straten van Blauwgrond.

Samen vieren
Bij de mandir staat Manurat te wachten op de terugkeer van de lopers. Hij is de conferencier van het culturele programma dat na de fakkelloop volgt. Manurat is verschillende keren in India geweest en heeft daar ook het Divalifeest meegemaakt. “Divali in India is anders, er is veel vuurwerk. Ik ben ook met oudjaar daar geweest en dan is er heel weinig vuurwerk, maar met Divali knalt en spettert het vuurwerk de hele avond en nacht door. Het is daar echt een buitenfeest.”

Manurat zegt dat hem is gevraagd, waarom hij dit op Divali-avond organiseert, “want mensen gaan die avond niet uit huis”. Na het gebed en het aansteken van de dia’s thuis, vindt hij dat het lichtjesfeest juist samen moet worden gevierd, “het is het feest van iedereen”.

Edward Troon
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April