Suralco hervat bedrijfsactiviteiten Bushman Hill
22 Oct 2012, 11:00
foto


Suralco begint in november met de exploitatie van bauxietreservers in zijn concessiegebied de Bushman Hill in het district Marowijne. Automobilisten en andere weggebruikers zullen de zeven kilometer lange laterietweg bij Bushman Hill moeten delen met zware trucks, die bauxiet-erts zullen vervoeren.

Marlon Veira Area, superindent van de Suralco, verklaart tegenover Starnieuws dat het bedrijf er niet onder uitkomt en zich moet houden aan contractuele verplichtingen met aannemers. Hij legt uit dat aanvankelijk de bedoeling was om in januari dit jaar te beginnen met de bedrijfsactiviteiten in het gebied.

Voorzieningen getroffen
"Onze trucks zullen alleen overdag op de weg zijn", benadrukt Veira. Hij wijst erop dat reeds voorzieningen zijn getroffen om het verkeer te regelen. Zo is de stalenbrug over Cotticarivier bij Moengo gerepareerd en zijn verkeersmeubilair op de weg en een verkeerslicht geplaatst bij de brug. Ook zijn in de bochten gescheiden banen aangebracht.

"We kunnen de start van onze bedrijfsactiviteiten niet langer uitstellen", zegt Veira. Met de overheid was afgesproken dat de laterietweg gedurende acht maanden als 'bypass' gebruikt zou worden tot de ingebruikname van de betonnen brug over de Cotticarivier op de Oost-Wetverbinding. Volgens planning zou dat in augustus plaats moeten vinden, wat echter nog niet het geval is.

Niet nieuw
Guido Koorndijk, projectcoördinator van het directievoerend ingenieursbureau Firm Engineering, hiermee geconfronteerd stelt dat de nieuwe Cotticabrug uiterlijk eind van het jaar wordt opgeleverd. Hij geeft aan dat de combinatie van de zware trucks en het overige verkeer geen nieuw fenomeen is. "Die situatie zal echter slechts een kwestie zijn van enkele weken", zegt Koordijk.

De omleiding was noodzakelijk door de bouw van een nieuwe betonnen brug over de Cotticarivier bij de Oost-Westverbinding bij Moengo. In eerste instantie werd het verkeer zwaarder dan twee ton via de laterietweg bij Bushman Hill omgeleid. De Suralco maakte met aannemingsbedrijf MNO-Vervat, buiten het huidige asfalteringsproject om, afspraken voor het onderhoud van de laterietweg en transport van schoolkinderen uit de omgeving Abadoekondre naar Moengo.

Koorndijk wijst erop dat het rijvlak van de 90 meter lange betonnen brug al gestort is. De aannemer is nu bezig de opritten aan weerskanten aan te brengen. Na de oplevering van de brug vindt de asfaltering plaats van het tracé vanaf de brug tot de kruising, die wordt gevormd door de weg naar Moengo en Patamacca.

Isaak Poetisi
Advertenties