Tullow stopt booractiviteiten in Guyana
18 Jul 2012, 10:00
foto
De Jaguar-1 is boortoren voor de Guyanese kust stilgelegd.


Tullow Oil die bezig was met olieboringen voor de Guyanese kust, heeft zijn activiteiten afgeblazen. Het besluit om de boring stop te zetten, komt nadat de werkers te maken kregen met een hoge druk, die de boortoren Jaguar-1 niet goed kon verwerken. Er is gestopt met boren op een diepte van 4876 meter.

"De beslissing om het boren te stoppen op dit punt, is unaniem goedgekeurd door alle partners op basis van veiligheidscriteria", zei Tullow in een verklaring. In de ondiepere delen van de boorput was al wat olie ontdekt. De onderneming was in februari in de Georgetown Blok begonnen met boringen met de Jaguar-1.

De boortoren Jaguar -1 vertoonde op de bereikte diepte dezelfde "hoge druk en hoge temperaturen" als bij BP, die in 2010 een explosie in de Golf van Mexico veroorzaakte en leidde tot de ergste offshore-olieramp in de Amerikaanse geschiedenis. De druk maakte veilige bedrijfsvoering om verder te boren, onverantwoord. "Uit veiligheidsoverwegingen is gestopt." Tullow en haar partners, de in Canada gevestigde CGX Energy, een divisie van YPF Argentinië en het Spaanse Repsol, hadden gehoopt dat de Jaguar succes zou hebben en de deuren zou openen voor een nieuwe olie-staat in Zuid-Amerika.

Er zijn monsters van lichte olie gewonnen uit de put, maar het uiteindelijk hoofddoel is niet bereikt, zei Tullow. De onderneming deed vorig jaar een grote olievondst, naar schatting 840 miljoen vaten voor de kust van Frans-Guyana. Tullow had gehoopt zijn geologische theorie te bewijzen dat het olie-rijke West Afrikaanse bekken van Ghana bijna identiek is aan dat van de Atlantische Oceaan in Zuid-Amerika.
Advertenties