Kapotte Carolina brug stremt ontwikkeling Redi Doti
26 Apr 2012, 05:30
foto
De veerboot die voor de overtocht zorgt bij Carolina. (Foto: Edward Troon)


“Het ontbreken van de brug stremt het leven, stremt de vooruitgang, stremt eigenlijk alles,” zegt Anita Stuger inwoonster van Redi Doti aan Starnieuws en SCCN Radio. “Wij voelen het ook in onze portemonnee. De economische ontwikkeling is absoluut afhankelijk van de brug. We zouden veel meer toeristen kunnen krijgen, maar de brug is een belemmering voor velen.”

De Carolinabrug is op een donkere nacht in oktober 2007 aangevaren door een zandboot, waarna een deel van het wegdek in de rivier plonsde. Met een ponton, aangedreven door een 150 pk buitenboord motor, wordt al 4.5 jaar de oversteek van de Surinamerivier bij Carolina verzorgd.

Veel ongemak
Anita vertelt dat de motor wel eens uitvalt waardoor passagiers in het dorp moeten overnachten. “Wij moeten die mensen dan opvangen”. Soms staan de mensen urenlang in de rij omdat iets aan het veer kapot is. Tijdens de vakantie probeert de bootsman toch iedereen over te zetten, ook al duurt het tot 22.00 uur. De vaartijden zijn dagelijks van 6.00-18.00uur.

De scholieren van de inheemse dorpen Casipora, Pierre Kondre en Redi Doti hebben ook te lijden van het ontbreken van een vaste oeververbinding. De scholieren die op mulo Paranam zitten, moeten om vijf ’s morgens al van huis en die van het Imeao zelfs eerder.

Ananas doet het goed
Redi Doti ligt in een zogenaamd ananasgebied. “Naast jacht en visvangst doen wij ook veel aan ananasteelt,” zegt Anita’s echtgenoot Eddy . “Met twee oogsten per jaar hebben de ananasboeren een redelijk inkomen.” De oogst wordt verkocht aan wederverkopers die natuurlijk de grootste winst maken, omdat de vaste oeververbinding ontbreekt.

Filomene Stuger bezit één van de twee winkels die het Inheemse dorp rijk is. “Een overtocht met de pick-up kost 12 SRD en de per persoon betaal je 2 SRD voor een enkele overtocht. Ik doe maandelijks mijn inkopen en betaal totaal ongeveer 150 SRD aan vracht,” zegt Filomene. Verlaagde prijzen van basisgoederen zijn haar niet bekend. “Eind van de maand haal ik een nieuwe voorraad en zal dan uitkijken naar de verlaagde prijzen.“

Edward Troon