A Njun Sranan Beweging pleit voor technocratische regering
26 May, 02:38
foto
Guillermo Samson, voorzitter van A Njun Sranan Beweging.


De verkiezingsstrijd is aangebroken. Zaterdag, precies één jaar vóór de verkiezingen maakt Suriname kennis met de nieuwe politieke organisatie A Njun Sranan Beweging (ANSB). De proclamatie onder leiding van Guillermo Samson vond plaats in het Cultureel Centrum Mata Gauri. ANSB gaat voor een technocratische regering. Iedereen die een bijdrage wil leveren, ongeacht politieke kleur, moet vrij zijn om dat te kunnen doen. Er zal wel een profiel worden opgesteld waaraan een individu moet voldoen. Dit is een maatregel om de friends en familie traditie een halt toe te roepen. Voorzitter Samson riep zijn gehoor op  het electoraat op te roepen om te stemmen op deze nieuwe beweging.

Samson benadrukte dat ANSB gaat voor de decentralisatiegedachte. De ontwikkeling van de districten moet zelf door de lokale bevolking ter hand genomen worden. Volgens Winston van der Leuv, coördinator Centraal Politiek Orgaan (CPO) is de beweging reeds 3 jaren bezig. Hij legt uit dat deze beweging zich onderscheidt van de overige politieke organisaties. Zo zullen bestuursleden geen bestuurlijke functies bekleden. Wat de beweging ook uniek maakt volgens Van der Leuv is dat iedere burger met de geschikte competentie die eerlijk en oprecht een bijdrage wil leveren om te helpen aan de opbouw van dit land, mag solliciteren naar een bestuurlijke functie. Dit is ook een van de redenen waarom ANSB niet is ingeschreven als politieke partij, maar als een vereniging.

De CPO-coördinator geeft ook aan dat gedurende 50 jaren er veel verkeerd is gegaan binnen het politieke bestel. Partijleden moeten in de pas marcheren van de partijvoorzitters. Corruptie en alle onfatsoenlijke gedragingen zullen moeten stoppen. Daarom presenteert en pleit de ANSB voor een technocratische regering. Deze beweging is zich ervan bewust dat de kwestie rond het wegtrekken van kader niet nu aan de orde is, maar Suriname ruim 30 jaar lang teistert. 

De politieke vereniging geeft aan dat wanneer ze zitting neemt in het bestuurlijke en beleidsforum, het van belang is om kwalitatief en betaalbaar voeding te garanderen aan het volk. De gezondheidszorg en het onderwijs zijn ook prioriteiten. Er zal ook een transformatie moeten plaatsvinden van de consumptie-economie naar een gebalanceerde productie-economie. Dit zal gebeuren door een digitale economie. ANSB propageert een complete digitalisering voor alle 17 ministeries door te beginnen bij Financiën en Planning. Cash geld is duur. Digitale transacties zijn goedkoper, vandaar dat de randvoorwaarden goed geregeld moeten worden.

Samson vindt dat mensen niet moeten komen vragen aan hem wat de ANSB voor hen kan doen, maar elk individu moet in staat zijn een steentje bij te kunnen dragen om Suriname verder te ontwikkelen. Hij gaf aan dat iemand hem benaderde om minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij te willen worden; dit op basis van het beheren van een moestuin. Volgens Samson is dit niet de werkwijze binnen de beweging. Hij benadrukte dat een technocratische regering echt van belang is om Suriname uit de huidige ellende te halen.
Advertenties