Importeurs autobanden en EZ vinden elkaar
25 May, 11:37
foto


Importeurs van tweedehandse banden hebben vrijdag een derde gesprek gehad met minister Rishma Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ). Partijen zijn het erover eens dat de marktwerking en de concurrentie binnen de sector, bij zal dragen om de prijs beheersbaar te houden. Het ministerie zal controle blijven uitoefenen op de prijsontwikkeling binnen de sector. Bedrijven hoeven geen kostprijscalculaties bij het ministerie in te dienen, maar moeten hun kostprijsberekeningen per containerlading bijhouden en bonnen, kwitanties en andere documenten bij de hand te hebben voor de prijscontrole.

De bandenimporteurs stellen dat onterecht het beeld is geschapen dat de gemeenschap wordt uitgebuit met de gehanteerde prijzen hetgeen na overlegging van de kostprijscalculatie en -analyse, niet gebleken is. De sector heeft drie gesprekken gehad hierover met EZ. Door de kostencalculaties en de analyse daarvan hebben zowel de bedrijven als de deskundigen van het miniserie meer inzicht gekregen in de uitdagingen van de sector.

In het derde gesprek vrijdag heeft de minister gepresenteerd wat zij als beleid wenst voor de sector en wat het ministerie aan maatregelen wenst door te voeren. De sector kreeg de gelegenheid hierop te reageren. De complexiteit van de sector is wederom aan de minister uitgelegd, zeggen de bandenimporteurs in een bericht, ondertekend door hun raadsman Guno Castelen. 

Aangegeven wordt dat wederverkopers die geen importeurs zijn ook deel uitmaken van de sector. De kostencalculatie is uiteenlopend van aard. Het vaststellen van minimum en maximum prijzen, is praktisch dan ook niet werkbaar. De afmetingen van de banden en de bandafmeting verschilt, waardoor de prijs ook tot stand komt door de marktwerking. De wens van het ministerie om de sector te ordenen wordt ondersteund door de bandenimporteurs. Zij hebben ook aandacht gevraagd voor uitdagingen voor deze kleine ondernemers.

Er is afgesproken dat het ministerie op zijn website informatie zal plaatsen, zodat ook de wederverkopers weten waar zij zich aan dienen te houden en het publiek ook weet wat het mag verwachten en waar mensen eventueel hun beklag kunnen doen. Verder zal elk bedrijf zijn gemiddelde prijs per bandafmeting goed zichtbaar moeten aanplakken. De bandenimporteurs zeggen dat door goed dialoog met het ministerie en de 12 bedrijven, ondersteund door hun advocaat, een goed resultaat is bereikt.

Advertenties