CEO Staatsolie: In armoede blijven is onmogelijk
14 Sep, 00:00
foto
TotalEnergies CEO Patrick Pouyanné en algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar woensdag op een persconferentie. (Foto: René Gompers)


TotalEnergies wil vanaf 2028 beginnen met het verwerken van de 700 miljoen vaten olie die zijn ontdekt vóór de kust. De oliegigant zal 200.000 barrels per dag produceren. Dit heeft TotalEnergies CEO Patrick Pouyanné woensdag aangekondigd in de Royal Ballroom van Torarica. Annand Jagesar, algemeen directeur van Staatsolie, deelt mee dat Suriname tussen de 16 en US$ 26 miljard gaat verdienen. In armoede blijven is door deze ontwikkeling onmogelijk, stelt hij.

Pouyanné en Jagesar hebben op een persconferentie uitgelegd wat de stand van zaken is op de offshore olievelden. Ze hebben aangegeven dat op 2 locaties waar er putten zijn geboord, Krabdagu en Sapakara South , 700 miljoen vaten aan olie zijn ontdekt. Genoeg om winsten uit te halen.

Het bijzondere hieraan is dat het US$ 20 per vat gaat kosten om de olie uit deze gebieden te produceren. In de rest van de wereld kost het tussen de US$ 50 en US$ 60 om 1 vat ruwe olie te produceren. Aangegeven wordt dat vergeleken met Guyana de productiekosten veel lager zullen zijn, terwijl het gebied meer olie per dag gaat opleveren. 200.000 vaten per dag vergeleken met de 120.000 per dag in Guyana.

TotalEnergies is begonnen met de studies om het project te ontwikkelen (voorontwerpstudies) deelt Pouyanné mee. De resultaten zullen vóór het eind van het jaar binnen zijn. Aan het eind van 2024 zal hij terugkomen naar Suriname om groen licht te geven aan het project. Het zal nog enkele jaren duren voordat alles op poten is. "De productie moet in 2028 beginnen," deelt Pouyanné mee. Hij geeft aan dat er ruim US$ 9 miljard geïnvesteerd zal worden in het project.

"We zijn op een historisch moment beland," merkt Jagesar op. "We kunnen uit deze ontwikkeling tussen de 16 en US$ 26 miljard verdienen. Dat wil zeggen dat met goed beleid er geen armoede meer kan bestaan in Suriname. Absoluut geen armoede meer kan bestaan." Hij haalt aan dat er voor gewaakt moet worden dat het land niet moet gaan eindigen als Venezuela en Nigeria die gigantische olievoorraden hebben, maar straatarm zijn geworden. Er moet goed beleid gemaakt worden.

Jagesar geeft aan dat tussen nu en 2028 er meer economische activiteiten zullen zijn. Mensen die restaurants of hotels willen bouwen mogen nu beginnen. Het is de juiste tijd om te investeren. Hij voegt er aan toe: "En hopelijk dat IMF dit meeneemt in het economisch raamwerk. Want als die olie-inkomsten worden ingenomen zullen de maatregelen voor Suriname niet meer zo strak hoeven te zijn. Maar dat moet de regering bespreken met het IMF."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May