President moedigt mensen te Reeberg aan om 'serieus te bouwen'
26 Aug, 02:52
foto
President Chan Santokhi roept de mensen die een kavel hebben gekregen te Reeberg op om serieus te bouwen. Er worden wegen aangelegd door de regering. (Foto's: René Gompers)


Personen die (tijdens de vorige regering) een perceel hebben bemachtigd te Reeberg maar de grond moeilijk of niet konden bereiken, omdat er geen wegen ernaar toe waren, kunnen binnenkort beginnen met bouwen. Er zijn 'zachte' leningen beschikbaar gesteld om een huis neer te zetten. De komende tijd worden wegen aangelegd om de ruim 600 kavels toegankelijk te maken voor de eigenaren en de percelen bouwrijp gemaakt. Reeberg is de eerste locatie die aangepakt wordt tijdens  het landelijk woningbouwprogramma. President Chan Santokhi heeft vrijdag het startsein gegeven met het onthullen van een bord. Hij riep de mensen op om serieus te beginnen met de bouw.

Er zijn meer plekken geïdentificeerd waarbij mensen beschikkingen hebben van een perceel, maar de plekken niet kunnen bereiken. De regering heeft besloten om alvast die mensen tegemoet te komen tijdens dit landelijk woningbouwproject. Projectmanager Mark Rommy geeft aan dat op Reeberg de groep de beschikkingen heeft gehad tijdens de vorige regering. "Belangrijk om te weten is dat zoals wij werken -onze slogan is 'team Suriname' - we niet kijken in welke regeringsperiode het is gedaan. Het is gewoon zo dat de Surinaamse burger in staat moet worden gesteld om bij zijn kavel te komen om een huis te bouwen."



President Santokhi kondigt aan dat volgende week te Peprepin ook begonnen zal worden met het aanleggen van wegen. Tussen december en januari wordt een project met 350 woningen gestart. Santokhi: "Laten de mensen hun huizen gaan bouwen. Letterlijk en figuurlijk creëren we wegen voor de mensen om hun toekomst zelf te ontwikkelen. Er zijn vele projecten geïdentificeerd voor de komende twee jaren. Doelpunten maken!"

Santokhi vervolgt: "Maar laat het niet zo zijn dat mi poti a pasi, poti a stroom, poti a watra en na 6 maanden kom ik en zie ik 'te koop, te koop, te koop!' Want de waarde is gestegen. Hypotheek, geld, feesten en Chan uitschelden. Zo is het toch? Laat me dat niet zien. Laten we serieus bouwen. In alle districten gaan we bouwen, in alle districten gaan we dit model toepassen."

"We gaan op Reeberg de terreinen, 602 kavels, bouwrijp maken," deelt Rommy mee. "Zoals u weet hebben mensen beschikkingen maar kunnen niet op hun terrein." De kavels zijn tussen de 350 en 400 vierkante meters groot. Ingenieursbureau Ulrich Bab en Aannemingsbedrijf Baitali gaan voor een "top infrastructuur" zorgen, geeft Rommy aan. Het project kost US$ 7.3 miljoen.

Voor de mensen die niet over een perceel beschikken maar liever een kavel met een huis willen kopen, zijn er ook opties. Die projecten komen op Rijsdijk en Poerwodadi te Lelydorp geeft Rommy aan. De 7 procent leningen zijn uitgebreid zodat meer mensen een 'huis met erf' kunnen kopen. Rommy: "Voor de doelgroep die een hypotheek wenst af te sluiten, lanceren wij in september een app. Je kan je via die app registreren en je gegevens uploaden. We gaan je begeleiden door de screening naar de bank."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May