Brazilië: Ontbossing Amazone op laagste punt in zes jaar
04 Aug, 10:40
foto
Een agent van het Braziliaanse Instituut voor Milieu en Hernieuwbare Natuurlijke Hulpbronnen (IBAMA) inspecteert een boom gewonnen uit het Amazone-regenwoud, in een zagerij tijdens een operatie om ontbossing tegen te gaan, in Placas, Para State, Brazilië. (Foto: Reuters)


Het tempo van ontbossing in het Amazonegebied van Brazilië is gedaald tot het laagste niveau in zes jaar, zo blijkt uit gegevens van het ruimteagentschap. In juli van dit jaar werd in Brazilië 500 vierkante kilometer regenwoud gekapt - 66% minder dan in juli vorig jaar, aldus de nationale ruimtevaartorganisatie INPE.

De daling is een welkome opsteker voor de regering van Luiz Inácio Lula da Silva, die bij zijn aantreden in januari beloofde tegen 2030 een einde te maken aan de ontbossing.

Onder zijn voorganger, Jair Bolsonaro, was de vernietiging van het regenwoud enorm toegenomen.

In de eerste zeven maanden van het jaar is de ontbossing cumulatief met 42,5% gedaald ten opzichte van dezelfde periode van 2022, zo blijkt uit voorlopige gegevens van INPE.

Opeenvolgende dalingen in juni en juli zijn vooral veelbelovend, omdat maandelijkse gegevens over ontbossing in de Amazone vaak pieken in deze tijd van het jaar, wanneer het weer droger wordt.

"We zien de groeicurve van de ontbossing omkeren", zei minister van Milieu, Joao Paulo Capobianco tegen verslaggevers in Brasilia.

De nieuwe cijfers komen wanneer Lula volgende week samenkomt met leiders van Amazone-landen voor een top in Noord-Brazilië om manieren te bespreken om 's werelds grootste regenwoud te beschermen.

Lula zei woensdag dat de top zou proberen om voor het eerst een gemeenschappelijk beleid op te stellen om de regio te beschermen, waaronder het omgaan met veiligheid langs de grenzen en het vragen van particuliere bedrijven om te helpen bij de herbebossing van 30 miljoen hectare van gedegradeerde grond.

Deskundigen prezen de vermindering van de ontbossing in de eerste maanden van de regering-Lula, en riepen op tot voortdurende waakzaamheid in de komende maanden, wanneer branden en kaalkap vaak hun hoogtepunt bereiken in de regio.

"Het is een zeer significante daling voor een drogere maand", zegt WWF-Brasil-manager Mariana Napolitano. "Dat laat ons zien dat de noodmaatregelen die zijn genomen, met name de commando- en controlemaatregelen, hebben gewerkt. Maar de ontbossing blijft op een hoog niveau en om deze tegen 2030 tot nul terug te brengen, zullen meer structurele maatregelen nodig zijn."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May