Stutgard: Half miljoen mensen sterft jaarlijks aan griep
19 Jun, 10:41
foto
Ricky Stutgard demonstreert tijdens een presentatie hoe belangrijk een mondneuskap is bij het minimaliseren van een besmetting met een virus.


Tijdens de grote regentijd neemt het aantal griepgevallen sterk toe. Veel poli’s krijgen in deze periode dan ook te maken met een groter aantal grieppatiënten. Jaarlijks sterven wereldwijd een half miljoen mensen aan de gevolgen van influenza griep, zegt microbioloog Ricky Stutgard.

De meeste mensen herstellen binnen een week van koorts en andere symptomen, zonder dat zij medische hulp nodig hebben. Maar griep kan ook ernstige ziekte of overlijden veroorzaken, vooral bij mensen met een hoog risico. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn mensen met een groter risico op ernstige ziekte of complicaties bij infectie onder anderen zwangere vrouwen, kinderen jonger dan 5 jaar en seniore burgers. Ook personen met chronische medische aandoeningen, zoals chronische hart-, long- of nieraandoeningen, lopen extra risico.

Besmettelijke ziekte van de luchtwegen

Stutgard legt uit dat griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. De behandeling richt zich op het verlichten van de symptomen van griep, zoals koorts. Wie griep heeft en merkt dat zijn of haar toestand verslechtert, doet er goed aan medische hulp in te roepen. Patiënten die echter een hoog risico lopen op het ontwikkelen van een ernstige of gecompliceerde ziekte, moeten naast de symptomatische behandeling zo snel mogelijk worden behandeld met antivirale middelen.

Meerdere besmettingen per jaar
Mensen kunnen meerdere keren per jaar besmet worden met het griepvirus. De microbioloog zegt dat het te maken heeft met antigene drift. Dit zijn de kleine veranderingen in het virus die over de tijd continue plaatsvinden. Door antigene drift worden de virusstammen niet door het immuunsysteem herkend. Dit proces geschiedt als volgt: een persoon wordt met een bepaalde virusstam geïnfecteerd. De persoon krijgt griep. Het lichaam gaat daarop antistoffen tegen dit virus ontwikkelen. De persoon wordt dan beter. Wanneer nu een virusstam, welke een antigeen drift is ondergaan, het lichaam infecteert, kunnen de antistoffen die bestemd waren om de eerdere stam uit te schakelen, deze niet herkennen. Hierdoor zal herinfectie plaatsvinden. “Dit is één van de hoofdredenen waarom iemand meer dan één keer verkouden kan worden. Je kunt in een jaar dus meer dan twee of drie keren griep krijgen,” stelt hij.

Besmetting en verspreiding voorkomen

Stutgard legt uit dat de griepvirussen in druppeltjes snot, slijm en speeksel voorkomen. Door praten, hoesten en niezen, verspreiden de virussen zich. Mensen die griep hebben moeten wegwerptowels gebruiken en het liefst met een mond/neuskap rondlopen. Zij moeten regelmatig de handen reinigen en de luchtruimte waar zij zitten, dient vaker ontsmet te worden. Patiënten die niet tot een hoog-risico groep behoren, kunnen het beste thuis blijven om het risico op het besmetten van anderen tot een minimum te beperken. “Drink sap en voldoende water en consumeer groenten en fruit om het immuunsysteem te versterken. Doe aan lichaamsbeweging, ontspan en lach veel. Probeer verder regelmatig een half uur in de ochtendzon te zitten,” adviseert de microbioloog.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May