Bouwen aan een duurzaam Suriname
Het grappige aan in de toekomst kijken is dat je van alles moet bedenken, terwijl je geen voorspellende gave hebt. Zo weet ik niet of er over 5 jaar volop naar olie wordt geboord voor de kust van Suriname, waardoor we in één klap uit de financiële problemen zouden zijn. Ook heb ik nog geen idee of Louis van Gaal voor het einde van dit kalenderjaar heeft getekend als bondscoach van Suriname. En weet jij hoe de verkiezingen in 2025 gaan verlopen?
Gelukkig zijn er nog wat zekerheden in het leven. Zo durf ik de bewering wel aan dat ik op 3 januari 2100 geen column publiceer over het dagelijks leven op Kiribati. Het speelt zeker mee dat ik in 2100 niet meer in leven ben. Daarnaast is er in de toekomst geen sprake meer van Kiribati.
Het is helemaal geen schande als je niet weet waar Kiribati ligt. Dit is een klein eiland in de Grote Oceaan, ten zuiden van Hawaii. Er wonen weinig mensen en het nationaal voetbalteam is niet best. Voor Louis een mooie eerste tegenstander om wat vertrouwen op te doen. Kiribati is het eerste land dat opgeslokt gaat worden als gevolg van de stijging van de zeespiegel. En dat is weer een direct gevolg van de klimaatverandering.
Over de oorzaken achter de klimaatverandering wordt al lang discussie gevoerd. En fel ook. Wetenschappers zijn het erover eens dat de klimaatverandering de schuld is van de mens. We zorgen slecht voor de aarde en gebruiken veel te veel vervuilende stoffen. Daarom zijn er wereldwijd klimaatplannen gemaakt. Plannen die overigens moeten worden bijgesteld, omdat de doelen niet behaald kunnen worden. Aan de andere kant staat een groep die er heilig van overtuigd is dat er geen klimaatverandering is. Het is een verzinsel en we kunnen gewoon doorgaan op de huidige voet.
Ieder zijn mening, maar de klimaatverandering ontkennen is een beetje vreemd. Je hoeft de cijfers er maar bij te pakken en je ziet dat de aarde aan het opwarmen is. De gevolgen daarvan moeten we echt niet onderschatten, ook niet in Suriname. Is het je bijvoorbeeld opgevallen dat regenbuien steeds extremer worden? Nu zijn we hier wel wat gewend, maar dat delen van het land vorig jaar maanden onder water stonden, was niet normaal. En rukwinden van 70 tot 110 kilometer per uur worden ook steeds frequenter.
Het probleem waar mensen wereldwijd tegenaan lopen is dat je in een spagaat zit. Neem de eerder genoemde olie als voorbeeld. Een goudmijn voor Suriname. We zijn een arm land, zeker wereldwijd gezien. Olie is lucratief en zou ons land in één klap welvarend maken. Maar is dat boren naar olie bevorderlijk voor de natuur? Milieuactivisten vinden van niet. Hebben ze gelijk? Dat zal de toekomst uitwijzen, maar helemaal ongelijk hebben ze sowieso niet. En dat maakt het nu net zo lastig in de besluitvorming. Zolang geld zowat het belangrijkste in de wereld is, word je gedwongen om keuzes te maken die in het voordeel van de staatskas zijn.
Of we naar olie moeten gaan boren is gelukkig niet aan mij om te beslissen. Onze regering is voorstander, maar milieuorganisaties laten het er niet bij zitten. Eerder dit jaar lieten ze weten dat oliewinning in Suriname, dat al last heeft van de klimaatverandering, het graven van ons eigen graf is.
Op het gebied van klimaatmaatregelen lopen we niet voorop, maar dat geldt net zozeer voor andere landen. Als ik kijk naar onze vrienden in Nederland, dan gebeurt er daar ook niet echt veel. Kijk je naar Suriname, dan valt er in de bouw winst te boeken. Je zou voor de grap eens moeten kijken naar de bouwvoorschriften. Precies, welke bouwvoorschriften? Dit is het moment om ze samen te stellen en gebruik te maken van de energiebronnen die we hebben, zoals wind en zon.
Daarnaast kunnen we een stap zetten op het gebied van duurzame materialen. Er kunnen bijvoorbeeld huizen van zand worden gemaakt. En die hebben een betere kwaliteit dan de exemplaren die kinderen op het strand maken. Deze worden immers door de eerste de beste golf vernield. In Suriname zal water altijd een rol blijven spelen, maar met de juiste aanpassingen kunnen we het water wel de baas blijven.
Rodney Bouterse
Coördinatie Districten op het ministerie van Openbare Werken
Vandaag
-
12:46
Training ordedienstleden KPS in afrondende fase
-
10:45
Schoolbroodpakket wordt uitgebreid van 117 naar 180 scholen
-
08:47
Paus Leo XIV roept op tot 'geen oorlog meer'
-
06:52
Suriname: Wat er al staat, breek het niet af!
-
04:54
Regen, zon en onweer op deze maandag
-
02:56
Taxiën door de politiek: SRD 1000, leuke bonus... geen stemgarantie
-
01:01
SATCA trekt zich terug voor intern beraad
-
00:00
President roept Ramsaran op voor spoedoverleg: PL ziet politieke draai
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 871
- Mama, waarom zijn de prijzen in de winkel zo hoog?
- Bronto Somohardjo: Alles wat ik ben, heb ik geleerd van vrouwen
- Scholieren laten zich horen tijdens Mi Tori Filmfestival
- Juiste kaart Suriname
- Schietpartij in Koffiekamp: Gouddelver gewond, dader voortvluchtig
- Gerenoveerde RGD-polikliniek Tijgerkreek officieel opgeleverd
- Respect voor alle moeders
- President brengt ode aan moeders
- Gewapende overval in woning aan de Mawakaboweg
- India en Pakistan houden zich aan wapenstilstand
- Criminelen slaan toe in woning ondernemer: grote geldbedragen buitgemaakt
- SEOB over kansen, uitdagingen en beleidskeuzen
- Wat moet er veranderen?
- Regen en onweer op Moederdag
- Taxiën door de politiek: Landbouwers zetten door in moeilijke tijden
- Afscheid van 'Oom Jules': een man van visie, moed en verbinding
- Sewcharan: Kiezers hebben kans om corruptie aan te pakken
Eergisteren
- Paus Leo XIV belooft voortzetting hervormingen van Franciscus
- Verwarring door Bondru-billboard: NPS benadrukt zelfstandige koers
- Suriname op de drempel van verandering
- President Santokhi luistert naar zorgen veiligheidsdiensten
- Volksgezondheid: Koop Ozempic alleen via erkende apotheken
- Voorzichtige doorbraak in Amerikaans-Chinees handelsconflict
- A20, DOE en PRO nemen afstand van Bondru-campagne
- Democratie vraagt om oplettendheid
- Staat betwist rechtszaak Stichting Wan Okasi over geheime stemming
- Ook vandaag wat onweersbuien
- Taxiën door de politiek: Steve over verkiezingen en oude tijden
- NDP: Van beloftes naar beleningen - De financiële erfenis regering-Santokhi
- Minister Ramadhin opent politieke aanval op nefroloog Goerdat