Braziliaanse vleesindustrie domineert Lula-delegatie naar China
23 Mar 2023, 02:54
foto
Medewerkers werken aan de lopende band van gemarineerd rundvlees in een fabriek van JBS S.A, 's werelds grootste rundvleesproducent, in Santana de Parnaiba, Brazilië. (Foto: Reuters)


Meer dan een kwart van de bedrijfsleiders die volgende week met president Luiz Inacio Lula da Silva naar China reizen, komt uit de bloeiende vleesindustrie van Brazilië, wat de hoge inzet benadrukt voor een sector die voor het grootste deel van zijn export afhankelijk is van de Chinese vraag.

Met 69 van de bijna 250 reizende leidinggevenden, domineren vleesverpakkers een lijst met onder meer houtpulpproducenten, een groep sojabrekers en leidinggevenden uit de mijnbouw, de bouw en de financiële dienstverlening, volgens een voorlopige regeringslijst van de zakendelegaties die Reuters heeft gezien.

JBS SA, 's werelds grootste vleesbedrijf dat vorig jaar ongeveer 26% van zijn wereldwijde export naar China verzond, zal ongeveer 10 vertegenwoordigers in de delegatie hebben, waaronder drie van de Batista-familie die het bedrijf controleert.

BRF SA, 's werelds grootste kippenexporteur, streeft ernaar vijf leidinggevenden te sturen, waaronder voorzitter Marcos Molina, oprichter van Marfrig Global Foods SA, dat een controlerend belang heeft in BRF.

Andere namen op de regeringslijst, gedateerd 18 maart, zijn CEO's van ijzererts mijnwerker Vale SA, vliegtuigbouwer Embraer SA, pulpproducent Suzano SA en engineering groep Novonor, voorheen Odebrecht.

Lula vertrekt dit weekend naar China, maar veel leidinggevenden en lobbygroepen zijn de president vooruit gereisd, zeiden regeringsfunctionarissen.

Vertegenwoordigers van JBS zeiden dat het bedrijf de commerciële banden met China, een belangrijke handelspartner, wil versterken. Marfrig weigerde commentaar te geven. BRF, Vale, Suzano en Novonor hebben ook geen commentaar gegeven.

Embraer zei optimistisch te zijn over de strategische partnerschappen tussen China en Brazilië en de vooruitzichten voor meer handel in hoogwaardige lucht- en ruimtevaartproducten.

J&F, de investeringsmaatschappij van de familie Batista die eigenaar is van JBS en belangen heeft in pulpproductie en energie, wilde niets zeggen over de verwachtingen voor de reis. Een persoon dicht bij het bedrijf zei dat China de grootste markt voor J&F is.

Wenslijst

ABPA, de Braziliaanse vereniging van verwerkers van varkensvlees en gevogelte, stuurt minstens drie vertegenwoordigers. In een verklaring zei ABPA dat ze de erkenning van Beijing zoeken dat Rio Grande do Sul en Parana zonder vaccinatie vrij zijn van mond- en klauwzeer, om varkensvlees met botten en varkensafval te exporteren.

ABPA dringt ook aan op exportvergunningen voor meer fabrieken.

Volgens gegevens van ABPA voor de eerste twee maanden van 2023 koopt China 44% van de Braziliaanse export van varkensvlees en ongeveer 14% van de kippenexport.

Twee grote groepen in de rundvleesindustrie, Abiec en Abrafrigo, sturen vertegenwoordigers, in de hoop dat ze China kunnen overtuigen om een verbod op de export van rundvlees op te heffen dat op 23 februari 2023 van kracht werd, nadat in Brazilië een geval van gekkekoeienziekte was ontdekt.

"Morgen (vandaag... red.) is het een maand geleden sinds het embargo", zegt João Figueiredo, analist bij Datagro Pecuaria. "De verwachting is positief dat de heropening de komende dagen zal plaatsvinden, en mogelijk tijdens de presidentiële missie."

Volgens een Braziliaanse regeringsbron heeft China al alle informatie die nodig is over de gekkekoeienzaak.

Brazilië wil ook opnieuw onderhandelen over sanitaire protocollen waarbij één geval van gekkekoeienziekte leidt tot een exportverbod voor het hele land. Rundvleesproducenten in Brazilië verliezen tot US$ 25 miljoen per dag met het ingestelde embargo.

Zo'n 62% van de Braziliaanse export van rundvlees ging vorig jaar naar China.
Advertenties

Friday 14 June
Thursday 13 June
Wednesday 12 June