Opnieuw krachtige beving in Zuid-Turkije
20 Feb 2023, 19:31
foto
Een vrouw wordt geholpen na een nieuwe aardbeving in Antakya, in de Turkse provincie Hatay. (Foto: Reuters)


Een aardbeving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter heeft maandag de zuidelijke provincie Hatay en Noord-Syrië opgeschrikt, waarbij drie mensen om het leven kwamen en er nieuwe paniek ontstond na een beving op 6 februari waarbij in beide landen bijna 45.000 doden vielen.

De Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zei dat drie mensen werden gedood en 213 naar het ziekenhuis werden gebracht, terwijl in Syrië White Helmets zei dat meer dan 130 mensen gewond raakten en dat sommige al beschadigde gebouwen waren ingestort.

De aardbeving van maandag trof de Turkse stad Defne om 20:04 uur lokale tijd en werd sterk gevoeld in de stad Antakya en de provincie Adana, 200 kilometer naar het noorden. Ook in Libanon was de beving te voelen.

Het Turkse bureau voor rampenbeheer zei op Twitter dat drie minuten later nog een aardbeving met een kracht van 5,8 volgde en dat het epicentrum het district Samandag in Hatay was. Het bureau registreerde nog twee bevingen van 5,2 op de schaal van Richter ongeveer 20 minuten na de eerste op maandag.

Op beelden van persbureau DHA was te zien dat een ziekenhuis in Antakya werd geëvacueerd, terwijl de NTV-omroep meldde dat een ander ziekenhuis in de stad Iskenderun werd geëvacueerd.

DHA zei dat patiënten op de intensive care per ambulance naar veldhospitalen werden gebracht om hun behandeling voort te zetten.

Minister Soylu zei dat reddingswerkers mensen probeerden te vinden die vastzaten onder het puin.

'Aarde gaat open'

Een AFP-journalist rapporteerde paniekscènes in Antakya en voegde eraan toe dat de nieuwe bevingen stofwolken opwierpen in de verwoeste stad. De muren van zwaar beschadigde gebouwen stortten in terwijl verschillende mensen, ogenschijnlijk gewond, om hulp riepen.

In een straat in Antakya vertelde Ali Mazlum (18) aan AFP: "We waren met AFAD die op zoek waren naar de lichamen van onze familie toen de aardbeving toesloeg."

"Je weet niet wat je moet doen... we grepen elkaar vast en vlak voor ons begonnen de muren te vallen. Het voelde alsof de aarde openging om ons op te slokken."

Mazlum, die al 12 jaar in Antakya woont, was op zoek naar de lichamen van zijn zus en haar familie, evenals zijn zwager en zijn familie.

'Niet langer veilig'

Ambtenaren hadden er bij mensen op aangedrongen weg te blijven van de kust, maar de Turkse vicepresident Fuat Oktay zei dat de waarschuwing was ingetrokken omdat het risico op een tsunami niet langer bestond.

"De weg bewoog als golven. Het gebouw bewoog heen en weer, de auto's bewoog van links naar rechts. Het sloeg me omver", zegt Mehmet Irmak, die op een notariskantoor werkt.

"Hatay is niet langer een veilige plek. We hoorden veel gebouwen instorten... We zullen wachten op een nieuwe dag, maar ik weet niet wat ik ga doen," voegde de man toe die al twee weken in zijn auto slaapt sinds de eerste aardbeving.

De Syrian American Medical Society (SAMS) zei dat vijf ziekenhuizen die het ondersteunt in het noordwesten van Syrië verschillende mensen hebben ontvangen die lichte verwondingen hadden opgelopen, sommigen toen delen van beschadigde gebouwen op hen vielen.

In door het regime gecontroleerde gebieden ontvingen ziekenhuizen van Aleppo ook paniekerige inwoners, terwijl zes mensen gewond raakten door vallend puin, zei het Syrische staatsagentschap SANA.

Het Al Razi-ziekenhuis in de stad Aleppo ontving 47 gevallen, meldden staatsmedia.

"We renden naar buiten, we weten niet hoe we vertrokken. Ik was bang dat we hetzelfde lot zouden ondergaan als degenen die stierven onder het puin", zei Khadija Al Khalaf, een 45-jarige moeder, in de door rebellen bezette stad Azaz.

Naschokken

Volgens AFAD zijn er meer dan 6.200 naschokken geregistreerd sinds de beving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter Turkije en Syrië trof, waardoor miljoenen mensen dakloos werden.

Ambtenaren zeiden na de aardbeving van 6 februari dat naschokken een jaar lang gevoeld zouden worden vanwege de kracht van de eerste beving.

Die aardbeving doodde 41.156 mensen in Turkije en 3.688 in Syrië, maar experts verwachten dat de tol zal stijgen als het puin wordt opgeruimd en de reddingsoperaties worden beëindigd.

Elf provincies werden getroffen door de vorige bevingen en op zondag zeiden functionarissen dat de reddingsoperaties slechts in twee provincies doorgaan: Hatay en Kahramanmaras.

Eerder op maandag voerde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, gesprekken in Ankara met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu, ter afsluiting van een bezoek waarin hij solidariteit beloofde na de bevingen.

De Verenigde Staten heeft 185 miljoen dollar bijgedragen aan hulp aan Turkije en Syrië.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May