Pakistan: Minstens 32 doden bij explosie in moskee
30 Jan 2023, 12:42
foto
Veiligheidsfunctionarissen en reddingswerkers zoeken naar lichamen op de plaats van de zelfmoordaanslag in Peshawar, Pakistan. (Foto: AP)


Bij een bomaanslag op een moskee in de Pakistaanse stad Peshawar zijn zeker 32 doden en 150 gewonden gevallen. Een deel van het gebouw werd verwoest en ambtenaren zeggen dat mensen onder het puin liggen.

De meeste doden maakten deel uit van de politie en er wordt aangenomen dat zij het doelwit van de aanval waren.

De eerste berichten zeiden dat een bommenwerper die op de eerste rij zat zichzelf had opgeblazen, maar dit is niet bevestigd en geen enkele groep heeft het bombardement nog opgeëist.

Muhammad Ijaz Khan, politieagent in de hoofdstad Peshawar, vertelde lokale media dat er ten tijde van de ontploffing tussen de 300 en 400 politieagenten in het gebied aanwezig waren.

Premier Shehbaz Sharif heeft de aanval krachtig veroordeeld. In een verklaring zei Sharif dat degenen achter het incident "niets met de islam te maken hebben". Hij voegde eraan toe: "De hele natie staat verenigd tegen de dreiging van terrorisme."

De ontploffing vond plaats tijdens het middaggebed in de noordwestelijke stad vlakbij de grens met Afghanistan.

Een video die op sociale media circuleert laat zien dat de helft van een muur is ingestort. De moskee is bedekt met stenen en puin terwijl mensen over het puin klauteren om te ontsnappen.

Een reddingsoperatie in de moskee gaat door en "er worden nog meer lichamen naar buiten gebracht", zei plaatsvervangend commissaris van de stad Peshawar, Shafiullah Khan. "Momenteel is onze prioriteit het redden van mensen die bedolven zijn onder het puin", voegde Khan eraan toe.

Mohammad Asim, een woordvoerder van het Lady Reading Hospital, zei dat sommige gewonden in kritieke toestand verkeerden. "Het is een noodsituatie."

Het Lady Reading-ziekenhuis in Peshawar heeft een noodsituatie uitgeroepen en ze hebben verteld dat ze nog steeds gewonden ontvangen van de explosie. Het ziekenhuis vraagt om bloeddonaties.

De Pakistaanse Taliban behoren tot groepen die in het verleden aanslagen hebben gepleegd. Ze maakten in november een einde aan een staakt-het-vuren en sindsdien neemt het geweld toe.

Afgelopen maart was Peshawar het doelwit van een ander bombardement, waarbij tientallen doden vielen in een sjiitische moskee.

In de hoofdstad gaf de politie van Islamabad een veiligheidsalarm af en zei dat de beveiliging bij alle in- en uitgangen van de stad was verhoogd.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April