WK: Fransen herpakken zich na vroege achterstand
22 Nov 2022, 18:08
Olivier Giroud heeft het record van Thierry Henry als topscorer van Frankrijk aller tijden geëvenaard. (Foto: AFP)

Het WK-toernooi is nog maar net begonnen en zit vol verrassingen. Na de verrassende overwinning van de Saudi's op Argentinië, kreeg ook regerend WK-kampioen Frankrijk al vroeg de schrik in het Al Janoub Stadion. In tegenstelling tot Messi en co, draaiden de Fransen al gauw de rollen om, 5-1.

Craig Goodwin van Australië gaf Les Blues al in de 9e minuut het nakijken na een fantastische assist van Harry Souttar. Het is meteen het snelste doelpunt in dit toernooi. Maar Frankrijk herpakt zich snel na de achterstand. Een half uur later staat Les Blues tot grote vreugde van coach Didier Deschamps dankzij Adrien Rabout (27) en Olivier Giroud (32) op voorsprong.

De ogen waren gericht op Kylian Mbappé nu spits Karim Benzema, de middenvelders Paul Pogba en N'Golo Kante afwezig zijn in Qatar door blessures. Elke keer dat hij in versnelling kwam, werd hij afgedekt door twee verdedigers. Het vroege bruisen is uit Australië verdwenen en Frankrijk toont zijn kwaliteit. Mbappé blijft tonen dat hij niet te stoppen is.

Antoinne Griezmann, Ousmane Dembélé en Mbappé morsen kansen. Op slag van rust komen de Aussies dichtbij de gelijkmaker als een schot uit het niets van Jackson Irvine uiteenspat op de paal. Hugo Lloris was verslagen.

Al vroeg in de tweede helft pakt Giroud uit met een schitterende omhaal. De bal gaat een meter naast het doel. Mbappé probeert zijn verdedigers steeds van zich af te schudden. Na diverse missers loont zijn volhardendheid. Dembélé vindt het hoofd van zijn maatje met een leuke voorzet. De bal gaat via de paal in doel en Mbappé heeft zijn eerste WK-2022 doelpunt (68'). Het wordt beter voor de Fransen als Giroud luttele minuten later (71') uit een voorzet van Mbappé een kopbal binnenschiet, waarmee hij Thierry Henry's record (51) als topscorer aller tijden van Frankrijk evenaart.

Terwijl de Australiërs gedwongen worden tot verdedigen op eigen helft gaan de Fransen op zoek naar hun vijfde voor de avond. Acrobatisch voorkomt Mathew Ryan nog dat de kopbal van Marcus Thuram de netten laat trillen. Het blijft dus 4-1.