COP27 begint met waarschuwing 'klimaatchaos'
07 Nov 2022, 00:58
foto


De VN-klimaattop in Egypte is geopend met een waarschuwing dat onze planeet "een noodsignaal afgeeft". Secretaris-generaal Antonio Guterres reageerde op een VN-rapport dat zondag is vrijgegeven en zei dat de afgelopen acht jaar op weg waren om de warmste ooit te worden.

Meer dan 120 wereldleiders zullen aankomen op de top die bekend staat als COP27, in de badplaats Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. Dit zal het begin zijn van twee weken van onderhandelingen tussen landen over klimaatactie. Ook president Chan Santokhi woont de top bij. De rode draad van zijn inleiding is schadevergoeding.

COP27-president, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry, drong er bij de leiders op aan om de voedsel- en energiecrises die verband houden met de Russische invasie in Oekraïne, niet in de weg te laten staan ​​van maatregelen tegen klimaatverandering.

"Het is inherent aan ons allemaal in Sharm el-Sheikh om onze erkenning van de omvang van de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd en onze standvastige vastberadenheid om deze overwinning te tonen."

De noodzaak van actie werd duidelijk gemaakt in het laatste rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN.

Guterres stuurde een videoboodschap naar de conferentie waarin hij het State of the Global Climate Report 2022 een "kroniek van klimaatchaos" noemde. Daarin schatten wetenschappers dat de wereldwijde temperaturen nu met 1,15C zijn gestegen sinds de pre-industriële tijden en zeiden dat de laatste acht jaar op weg waren om de warmste ooit te worden.

Het rapport waarschuwde ook voor de andere brede effecten van klimaatverandering, waaronder de versnelling van de zeespiegelstijging, recordverlies van gletsjermassa's en recordbrekende hittegolven. Guterres zei dat in het licht van deze bevindingen COP27 de plaats moet zijn voor dringende en geloofwaardige klimaatactie.

COP27 zal maandag echt serieus beginnen met een Top van Wereldleiders, wanneer staatshoofden en regeringsleiders vijf minuten durende toespraken houden waarin ze uiteenzetten wat ze van de bijeenkomst willen.

De Britse premier Rishi Sunak zal er bij de wereldleiders op aandringen om "verder en sneller" over te stappen op hernieuwbare energie. Hij zal leiders ook vertellen om niet "terug te vallen" op toezeggingen die vorig jaar op de COP26-top in Glasgow zijn gedaan.

Wereldleiders zullen maandag en dinsdag spreken, en zodra ze vertrekken, gaan de congresafgevaardigden aan de slag met onderhandelen.

Op de top van vorig jaar in Glasgow is een aantal toezeggingen overeengekomen:
- het 'afbouwen' van het gebruik van steenkool, één van de meest vervuilende fossiele brandstoffen;
- ontbossing tegen 2030 stoppen
- de methaanemissie tegen 2030 met 30% te verminderen
- nieuwe klimaatactieplannen indienen bij de VN

Ontwikkelingslanden - die een voortrekkersrol spelen op het gebied van klimaatverandering - eisen dat eerdere financiële verplichtingen worden nagekomen. Maar ze willen ook dat er wordt gediscussieerd over 'loss and damage'-financiering - geld om hen te helpen het hoofd te bieden aan de verliezen die ze al ondervinden als gevolg van klimaatverandering, in plaats van alleen om zich voor te bereiden op toekomstige gevolgen. Na intensieve onderhandelingen staat de kwestie op de officiële agenda van COP27.

Naast alle formele onderhandelingen zullen er gedurende de twee weken honderden evenementen zijn met tentoonstellingen, workshops en culturele optredens van jongeren, zakelijke groepen, inheemse samenlevingen, de academische wereld, kunstenaars en modegemeenschappen van over de hele wereld.

Protesten - die normaal gesproken een levendig kenmerk zijn van COP-toppen - zullen waarschijnlijk worden getemperd.

De Egyptische president Abdul Fattah al-Sisi, aan de macht sinds 2014, heeft toezicht gehouden op een wijdverbreid hardhandig optreden tegen afwijkende meningen. Rechtengroepen schatten dat het land maar liefst 60.000 politieke gevangenen heeft gehad, van wie velen zonder proces worden vastgehouden.

Shoukry heeft gezegd dat er in Sharm el-Sheikh ruimte zal worden vrijgemaakt voor protesten. Egyptische activisten hebben de BBC echter verteld dat veel lokale groepen zich niet hadden kunnen registreren voor de conferentie.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May