Regering wil achter gesloten deuren praten over Guyana
18 Oct 2022, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee.


De regering, bij monde van minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, blijft erbij dat ze achter gesloten deuren informatie wil geven over de visserijkwestie met Guyana. De NDP, BEP en NPS-fractie zijn hier tegen. Zij vinden dat de informatie in een openbare vergadering gegeven kan worden.

NPS-fractieleider Gregory Rusland voerde gisteren in De Nationale Assemblee aan dat er van zijn kant geen behoefte bestaat om zaken die schots en scheef zijn, te verdoezelen. Alle zaken moeten in het openbaar worden besproken, tenzij het gaat om zaken van strategische aard om de belangen van het land veilig te stellen. 

NDP-fractieleider Rabin Parmessar, Assembleelid Melvin Bouva (NDP) en BEP-fractieleider Ronny Asabina zijn fel gekant tegen een comité-generaal over de relatie Suriname-Guyana. De visserijvergunningen, de brug over de Corantijnrivier, de samenwerking op het gebied van olie & gas en de bejegening van het bedrijfsleven van Suriname door het buurland, zijn allemaal zaken die in het openbaar besproken moeten worden.

Asabina vermoedt dat de regering daadwerkelijk concessies heeft gedaan aan Guyana en daarom achter gesloten deuren hierover wil praten. In het openbaar praten zou uitwijzen dat de broek onherstelbaar is gescheurd, meent Asabina. Hij benadrukte dat het gaat om visserijgronden van het land en om de territoriale integriteit. Ramdin voerde aan dat de regering geen enkele concessie heeft gedaan aan welke mogendheid dan ook. Hij benadrukte dat de regering deze kwestie via de diplomatieke weg wil oplossen. Het gaat om twee buurlanden die altijd issues kunnen hebben met elkaar. De gesprekken zijn ook gaande hierover.

Waarnemend fractieleider van de VHP, Mahinder Jogi, zei na een opmerking van Bouva over dat het niet bepaald is dat er een comité-generaal komt, deelde mee dat er aanstonds een brief komt van de coalitiefractie voor een comité-generaal. Alle issues over Guyana moeten daar besproken worden, stelde Jogi. Assembleevoorzitter Marinus Bee deelde mee dat deze kwestie in proces is maar dat er nog geen besluit is genomen. Volgens de procedures zal in een huishoudelijke vergadering een besluit over deze kwestie genomen worden.
Advertenties

Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April