Column: VES, 50 jaar roepende in de woestijn
18 Oct 2022, 00:59
foto


Een halve eeuw timmert de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) met een zware moker aan de weg en op de weg. Soms is er op de nagels van de vingers geslagen, soms vol op de vingers en veel vaker op de lange tenen. Tijdens een speciale bijeenkomst maandagavond in Royal Torarica is niet alleen de bruisende champagne ontkurkt op de toekomst van de VES, maar 5 decennia zijn ook door de tijdmachine gehaald, terwijl Nostradamus aan het werk is gezet om de periode die voor ons ligt te voorspellen.

Drie jaar vóór Suriname op de eigen wankele benen ging staan, zag de VES het levenslicht. Jozef Brahim (nu wijlen) was de eerste voorzitter van deze, vanaf het begin toonaangevende organisatie. De instelling van de Economische Faculteit is een van de eerste mijlpalen van de VES. In de afgelopen 50 jaar heeft deze organisatie van economisten behoorlijk van zich laten horen. Vaak als een roepende in de woestijn, maar het is de hoogste tijd om het tij te keren.

In de achter ons liggende periode heeft de economie, net als het land, behoorlijk wat dieptepunten gekend. Op dit moment zit Suriname in een crisis, waarbij de armen nog armer zijn geworden en de middenklasse als de dinosaurussen, is weggevaagd. Veel mensen hebben naast hun huishouden ook nog dubbele banen, maar de prijzen hollen te hard, waardoor de verlichting toch maar niet komt. 

De VES heeft alle zure SAPpen die zijn geduwd door de strot van de samenleving meegemaakt. Deze operaties waren noodzakelijk, maar de smaak is extra bitter omdat de ziekte niet door het volk, maar door slecht bestuur is veroorzaakt. Wat de zaak erger maakt, is dat de bestuurders wel offers eisen van de inwoners van het land, maar zelf op grote voet blijven leven met de schaarse middelen uit de staatskas. Het goede voorbeeld wordt te weinig gegeven.

President Chan Santokhi heeft aardig wat kritiek te horen gekregen van de VES, die tijdens de regering-Bouterse uitgemaakt werd voor 'oppositie'. Toch is hij in tien maanden tijd voor de tweede keer eregast bij de jubilerende organisatie. Hij heeft de nieuwjaarsrede uitgesproken en nu heeft hij weer een toespraak gehouden. Maar op zo een bijeenkomst is niet het praten belangrijk, maar vooral het luisteren. Helaas heeft de president zijn speech gehouden en moest vroeg weg, waardoor hij veel boodschappen die voor hem bestemd waren, niet heeft gehoord.

Alleen door goed leiderschap, betrekken van alle gelederen van de samenleving, transparantie, discipline en het goede voorbeeld, zal het fel begeerde licht aan het einde van de tunnel, zichtbaar worden. De president heeft opnieuw zijn hand uitgestoken naar de jarige organisatie. Eigenlijk zou VES het ministerie van Financiën moeten vragen, nu het maar niet lukt om een minister te vinden. Voor VES als voorhoedeorganisatie de grote uitdaging om de regering op spoor te houden; falen is voor niemand een optie!

Nita Ramcharan
Advertenties