Orkaan Ian raast over West-Cuba, Florida in het vizier
27 Sep, 16:31
foto


Orkaan Ian heeft West-Cuba vanmorgen geraakt. Het noodweer dwong evacuaties af en sneed de stroomvoorziening naar honderdduizenden mensen af. De vissersdorpen werden overspoeld, terwijl Ian noordwaarts beweegt richting Florida, waar bewoners angstig wachten op de steeds krachtiger wordende storm.

De orkaan van categorie 3 bevond zich ongeveer 13 km ten zuiden van de stad Pinar Del Rio, met maximale aanhoudende wind van 201 km per uur, zei het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Van Ian wordt verwacht dat hij vandaag verder aansterkt nadat hij zijn tocht door een strook landbouwgrond ten westen van de hoofdstad Havana heeft gemaakt en boven de zuidoostelijke Golf van Mexico aansterkt tot een categorie 4-storm voordat het de westkust van Florida nadert, zei het NHC.

De regering van Joe Biden heeft maandag een noodsituatie op het gebied van de Volksgezondheid uitgeroepen voor de deelstaat Florida, vooruitlopend op de komst van de storm. Hij zei dat ze samenwerkten met lokale functionarissen om ondersteuning te bieden.

Orkaan Ian kwam vanmorgen vroeg aan land in de provincie Pinar del Rio in Cuba, wat ambtenaren ertoe bracht de stroom naar de hele provincie af te sluiten en 40.000 mensen te evacueren uit laaggelegen kustgebieden. Om 06.30 uur meldde de regionale omroep TelePinar een griezelige kalmte in de stad van ongeveer 145.000 mensen terwijl het oog van de storm boven het gebied zweefde, maar het waarschuwde voor hevige wind die zou volgen.

Cubaanse staatsmedia meldden de sterkste wind tot nu toe van Ian bij 208 km per uur in San Juan y Martinez, een klein stadje aan de zuidwestkust van Cuba.

De provincie Pinar del Rio is een dunbevolkte regio, maar een topproducent van landbouwgewassen en tabak. Staatsmedia zeiden dat 33.000 ton tabak van eerdere oogsten was veiliggesteld voor de storm.

Regen en wind teisterden Havana vroeg op dinsdag, maar de stad, onder een tropische stormwacht en zich voorbereidend op een mogelijke stormvloed, leek waarschijnlijk gespaard te blijven van Ian's sterkste winden.

De orkaan treft Cuba in een tijd van ernstige economische crisis. Urenlange stroomstoringen waren dagelijkse routine geworden in een groot deel van Cuba - zelfs vóór de storm - en tekorten aan voedsel, medicijnen en brandstof zullen waarschijnlijk de inspanningen om van Ian te herstellen bemoeilijken.

Het in Miami gevestigde NHC waarschuwde dinsdag voor een levensbedreigende stormvloed, plotselinge overstromingen en mogelijke modderstromen over West-Cuba.

Advertenties