Orde en Progressie
25 Aug 2022, 23:08
foto


(Samenvatting)

Tussen de jaren 1875 en 1910 hadden verschillende Latijns-Amerikaanse landen de slogan van Orde en Progressie,  gebaseerd op het positivisme van de Franse filosoof Auguste Comte en gekenmerkt door een rampzalige ideologie voor deze landen. In het kort, het was een periode geweest waarin de modernisatie van de Latijns-Amerikaanse steden,  de verrijking van het elitarisme en de verarming van het platteland cruciaal waren. Ten opzichte van het voorgaande, wil ik me niet verdiepen in de Latijns-Amerikaanse geschiedenis.

Mijn Orde en Progressie heeft een ander perspectief en het heeft te maken met een Plan van Territoriale Ordening als voorstel aan de Surinaamse Samenleving. Het gaat om hoe men het territorium kan organiseren. Van groot belang zijn de aspecten, zoals: de sociale participatie en inclusie van de Surinaamse bevolking ten aanzien van het ordenen van het  territorium.

Een Plan van Territoriale Ordening kan drie hoofdlijnen hebben, te weten: de actuele sociale, economische en ecologische realiteit van elke zone van het territorium, de gewenste scenario's voor de lokale gemeenschappen en daarna de implementatie van een plan van acties. Ten slotte, wil ik bevestigen dat het Plan van Territoriale Ordening ten algemenen nutte is met betrekking tot het plannen en beheren van het territorium met de ondersteuning van de sociale, economische, politieke en universitaire actoren, zodat men het menselijk kapitaal kan bevorderen en samen kan werken aan een duurzame ontwikkeling.  

John Harold Biervliet
Socioloog & Professor
Universidad de Antioquia
Medellín, Colombia

U kunt het gehele artikel hier downloaden.
pdf-icon.gif Orde_en_Progressie_.pdf                
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May