Corruptie in de regering neemt endemische vormen aan
24 Aug 2022, 10:41
foto


Terwijl  grote delen van het volk zwaar gebukt gaan onder de schrijnende armoede en al langer dan twee jaren zitten te wachten op lotsverbetering, gaan anderen met de schaarse middelen van de staat ervan door. De twee voornaamste instituten van het land die het fundament vormen voor economische ontwikkeling van de natie, de CBvS en het Kabinet van de President, schijnen een broedplaats van corruptie te zijn, waardoor niet alleen de economie maar ook de rechtszekerheid eronder lijden, wat zich verder vertaalt in onrust onder grote delen van het volk.

Beide instituten hebben een complete overhaulbeurt nodig om nog te kunnen redden wat er te redden valt. De regeringsleider isoleert zich verder van het volk door zich in  allerlei bochten te wringen en premature maatregelen aan te kondigen die als een tang op een varken slaan. De hamvraag is waarom het OM de verdachten van de vermeende corruptieschandalen bij SLM, EBS, Kabinet president, CBvS....  nog niet in verzekering heeft gesteld. Er is eerder door het Actiefront 22 gesteld dat vanwege het ontbreken de zo noodzakelijke mechanismen van effectieve "checks and balances" op haast alle ministeries de kiem is gelegd voor mega corruptie met zeer desastreuze gevolgen voor anderen die op een eerlijke manier aan hun brood komen en in een soort "prisoners dilemma" terechtkomen. De verleiding is dan reëel dat ze ook in die keten van corruptie belanden.

Te midden van al deze schandalen blundert de regering keer op keer door het vuurhaard steeds met olie te besprenkelen, juist te midden van de straatacties die steeds grimmiger worden. Ter illustratie: het z.g. oli moni gedoe en de recente uitspraken van de MinFin dat invoering van BTW geen  prijsstijgingen teweeg gaat brengen. Dit alles getuigt van politieke onvolwassenheid. Als het IMF-scenario doorgedrukt wordt, zullen de negatieve cumulatieve causatie-effecten ervan een dusdanige verpaupering van het volk teweegbrengen dat een volksopstand onvermijdelijk wordt.

De president houdt zich meer bezig met zaken van "minor importance", praat over verkeersveiligheid en suggereert dat er autowrakken geïmporteerd worden, terwijl er juist onnodig veel en zeer geavancheerde, peperdure auto’s het land binnenkomen. Hij zou juist híer het mes in moeten zetten en importen voor enkele jaren zelfs stop moeten zetten. Er zijn immers tal van andere mogelijkheden om de wisselkoers te beheersen en zelfs binnen een maand onder de twintig te brengen als de regering de moed kan opbrengen om heilige huisjes in te trappen.

Acute maatregelen om de koersstijging  te beteugelen :
*Importbeperking op luxegoederen en zelfs importverbod  op personenwagen voor een jaar of twee.
* IMF moet verdwijnen van het herstelscenario. Jammer dat delen van de regering dit neo-kolonialistsch instrument nog steeds zien als een panacea, een wondermiddel. Het zijn onze rijkdommen die kolonisatoren weggedragen hebben en nu als lening willen geven waardoor we afhankelijker worden.
* De regering moet verder de eigendommen van de staat ontvreemd tijdens het vorig  en huidig regime terugvorderen en de schuldigen doen vervolgen. Bij onderwijs alleen zal deze actie miljoenen opleveren zonder al te veel onderzoek door CLAD, want er zijn officiële onderzoeksrapporten.
*Openbreken van de deals met de goudmaatschappijen, visbedrijven, houtexporteurs, rijstexporteurs.....Het is triest dat Surinamers pinaren en vreemden onze rijkdommen voor een habbekrats wegdragen.
*Het voornaamste wat de regering moet doen, is condities scheppen voor investering in vooral de agrarische productiesector waar een corruptievrije regering een essentiële schakel van  moet zijn, zoals de strakke, charismatiche en niet-corrupte leider Lee Kuan Yew die Singapore met veel minder "natural resources" maakte tot de welvarendste staat van Azië met een per capita inkomen van 51.000  euro.

Heer president, de middenklasse is al gemarginaliseerd en als er niet acuut ingegrepen wordt,  zal het vooral deze groep zijn die de regering straks de nek gaat omdraaien. Het volk kan zich nu zelfs geen boter, pindakaas, eieren, rijst , suiker, vis...meer permitteren. Er heerst nu een nóg grotere chaos op het prijzenfront. De regering moet met haar reshufflingsgedachte ophouden met het "pur bruku wer' bruku gedoe". Ze heeft er zelf voor gezorgd dat de buitenparlementaire coalitie gedegradeerd is tot buitenparlementaire oppositie.

Zij is al twee jaren bezig  langs een speculatieve weg van "trial and error" antwoord te vinden op de crises, echter zonder resultaat. De roep vanuit het volk om middels een zakenkabinet het getij te keren, wordt steeds luider. Met argusogen volgen wij de verrichtingen van het OM en van U inzake de corruptieschandalen van de vorige regering maar ook van deze regering. U lokt zelf protestacties uit die  straks zich exponentieel en landelijk gaan uitbreiden en misschien uw einde inluiden. Ú zal dan de geschiedenis ingaan als de slechtste president en níet uw voorganger: denk aan de impact van "het Gestructureerd Samenwerkingsverband van 1999."

Roy Narain
Voorzitter Actiefront 22
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May