Column: Borrelpraat no. 723
17 Jul 2022, 23:03
foto


“Na twee jaren met een ‘heel hardwerkend regeerteam’ is het toch heeerrrlijk om te horen: ‘Verlies geen hoop. Het zal goed komen met Suriname.”
“Ja, wat een mooie holle bolle volle woorden. Holle vaten rammelen het hardst, zei onze juf   op de lagere school tegen mijn boezemvriend Anton du Channe.”
“Meester, sinds wanneer kwamen de holle politieke vaten aan de macht in ons land?”
“Sinds de pras’oso en boiti-boys met hun heiligverklaarde Verloederingspolitiek een verbond sloten, de mulatten-elite wegjoegen en met hun populistische leiders de politieke macht grepen.”
“Weet je, jonge vriend, dat de kampioen en grote grondlegger van de populistische politiek in de jaren zestig van de vorige eeuw op een verkiezingsposter stond afgebeeld met de woorden: Weest gerust, alles komt terecht.”
“Toen al! Nu, bijna zestig jaar later, horen we min of meer weer deze zelfde woorden vanuit een regeringspartij.”
“En nog steeds is voor de bevolking van alles niets terechtgekomen. Maar heb geduld, het komt goed met Suriname…, misschien tegen het jaar 3000.”
“Het enige wat goed terecht gekomen is, is dat na elke verkiezing een steeds grotere en steeds beter stelende boevenbende aan de macht kwam.”
“Dankzij de meerderheid aan kiezers die juichend dan achter de ene, dan achter de andere mooi fluitende rattenvanger van Hamelen aanrende, de afgrond in.”
“En nu is de failliete staat Suriname met ‘valse’ reçu’s voor tientallen miljoenen SRD beroofd.”
“Maar we leggen het OM geen strobreed in de weg, die mag deze zaak ongehinderd tot op de bodem uitzoeken.”
“En de grote boys, de opdrachtgevers achter de schermen, gaan zoals gewoonlijk vrijuit.”
“Ja, degenen die met ‘een belletje’ opdracht gaven om die ‘vervalste’ reçu’s vanuit Financiën door te sturen en met een ander belletje naar de CBvS om die reçu’s uit te betalen.”
“Zoals dat bij die vorige politieke boevenbende moet zijn toegegaan.”
“De eerste keer ging het goed, de tweede keer ook, maar de derde keer trok een procuratiehouder eindelijk aan de bel en werd Bouvarius Beering-gi-den getipt.”
“En toen brak de massa verontwaardiging los, met als resultaat: opsporing gelast van twee stromannetjes: een slingre-bere Baab en een boeftig ogende Brada.”
“En twee luxe-Benzen werden heel voortvarend in beslag genomen. Willen jullie zien dat dit alles is? Tot hier en de rest wat via Baab en Brada gejat werd, zullen we nooit meer achterhalen.”
“Tot de volgende kof-bof-plofkraak.”
“Wat negatief zijn jullie! Ons justitieel apparaat zal de grote boys achter de schermen zeker pakken, ik zeg het jullie.”
“Sorry, beste Jules, jij droomt of drinkt sopi-verkeerd. Sinds jaar en dag volgt ons Oow-eM, zeker in dit soort politiek-dieftige zaken, wat hen via ‘een belletje’ van bovenaf wordt opgedragen.”
“En als er wat grotere koppen rollen, zijn het hooguit de koppen van de tussenpersonen, zeker niet de eindschuldigen.”
“Zoals die dame die maanden onschuldig in voorarrest vast zat in die case van die 100 containers met smokkelhout. De grote boy’s zullen nooit voor de rechter verschijnen.”
“En ook die vorige governor van de CBvS kreeg in een mensonterend gerechtelijk proces onchristelijke hoge straffen.”
“De bevolking moest zien hoe de nieuwe regering de corruptie van de vorige heftig aanpakte.”
“Ja, dan had Trikty niet moeten meedoen; in feite: eigen schuld, dikke bult, terwijl de ware schuldigen genieten van de gejatte sjentjes.”
“En nu heeft meester Irwinnie Kandehai, de vloekende bad-vocaat, beslag laten leggen op rekeningen van Combesupermarkt; de staat is hem tientallen miljoenen schuldig.”
“Maar op dat ministerie van Financiën is er niets aan de hand. Er zijn geen redenen om Chaiber A Sing te ontslaan, zegt Chan-sa-tangtoki.”
“Die voorzitter van die nieuwe partij Go-nie-niet vindt dat de minister hangende het onderzoek op non-actief moet worden gesteld.”
“Ik vind dat terecht opgemerkt, anders is er geen sprake van een objectief onderzoek.”            
“En dat terwijl baby’s doodgaan in het ziekenhuis omdat er geen geld is om die harde werkers in de Gezondheidszorg beter te betalen en van de nodige materialen te voorzien.”
“Maar er is wel genoeg geld om dat failliete No Fly Nowhere-Staatsbedrijf met miljoenen US dollars te financieren.”
“Hoe komen we van dit politiek geboefte af? Hoe kunnen we de boom van corruptie die sinds   de jaren vijftig van de vorige eeuw wortel geschoten heeft en steeds hoger en groter wordt, nu met ‘worrrrtel en tak’ uitroeien? Dat gaat gewoon niet meer.”
“Dan gaan we ermee blijven zitten. Want verkiezingen maken het alleen maar erger.”
“Ik weet het niet, maar de kruik gaat te water tot hij barst. Zie hoe het volk in Sri Lanka ten einde raad het presidentieel paleis heeft bestormd.”
“Maar de president vluchtte op tijd en zit nu lekker met zijn family, friends en gejatte staatsgeld hoog en droog in het buitenland.”
“En nu is de grote vraag: hoe verder met het kaalgeplukt Sri Lanka?”
“Vaak jaagt het volk de ene dynastie weg en er komt een andere daarvoor in de plaats.”
“Klopt. Zie Nicaragua. In de vorige eeuw joegen de Sandinisten onder leiding van de revo-leider Ortega de familie-dynastie van de Somoza’s weg. En nu heeft Ortega zelf een nieuwe dynastie gesticht, met zijn vrouw als vicepresident. Is dat niet schitterend?”
“Wij bestormen geen Presidentieel paleis of Assembleegebouw zoals die Trumpanen in Washington DC, daarvoor worden we etnisch verdeeld gehouden, en dat willen we in feite zelf.”
“En de boel wordt met pakketten en andere laplapu zoetgehouden, hoe lang nog?”
“Zolang we dat zelf willen. Proost.”
 
Rappa

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April