WHO en tien landen werken samen aan aanpak apenpokken
21 May 2022, 18:52
foto
Aangezien apenpokken zich verspreiden door nauw contact, moet de reactie gericht zijn op de getroffen mensen en hun nauwe contacten. (Foto: AP)


De WHO en partners werken eraan om de omvang en oorzaak van een uitbraak van apenpokken beter te begrijpen. Het virus is endemisch in sommige dierpopulaties in een aantal landen, wat leidt tot incidentele uitbraken onder lokale mensen en reizigers. De recente uitbraken die tot dusver in 11 landen zijn gemeld, zijn atypisch, aangezien ze voorkomen in niet-endemische landen.

Er zijn tot nu toe ongeveer 80 bevestigde gevallen en 50 lopende onderzoeken. Naarmate het toezicht wordt uitgebreid, zullen waarschijnlijk meer gevallen worden gemeld.

De WHO werkt samen met de getroffen landen en anderen om het ziektesurveillance uit te breiden om mensen die mogelijk getroffen zijn te vinden en te ondersteunen, en om advies te geven over de behandeling van de ziekte. "We blijven vergaderingen van deskundigen en technische adviesgroepen bijeenroepen om informatie te delen over de ziekte- en responsstrategieën."

De WHO blijft updates ontvangen over de status van aanhoudende uitbraken in endemische landen, waaronder Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Canada, VS, Australië en Italië.

Apenpokken verspreidt zich anders dan Covid-19. De WHO moedigt mensen aan om via betrouwbare bronnen, zoals de nationale gezondheidsautoriteiten, op de hoogte te blijven van de omvang van de uitbraak in hun gemeenschap, symptomen en preventie.

Aangezien apenpokken zich verspreiden door nauw contact, moet de reactie gericht zijn op de getroffen mensen en hun nauwe contacten. Mensen die nauw contact hebben met iemand die besmettelijk is, lopen een groter risico op infectie: dit omvat gezondheidswerkers, leden van het huishouden en seksuele partners.

"Het stigmatiseren van groepen mensen vanwege een ziekte is nooit acceptabel," zegt de Wereldgezondheidsorganisatie. "Het kan een belemmering vormen voor het beëindigen van een uitbraak, omdat het mensen ervan kan weerhouden om zorg te zoeken en tot onopgemerkte verspreiding kan leiden." Naarmate de situatie evolueert, zal de WHO updates blijven verstrekken.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April