Tsang: Verhoging stroomtarieven zal prijzen omhoog stuwen
08 May 2022, 00:00
foto
Assembleelid Stephen Tsang vreest ergere verhogingen van prijzen als de EBS-tarieven omhoog gaan.


Assembleelid Stephen Tsang (NDP) heeft vrijdagavond tijdens de begrotingsbehandeling benadrukt dat als de tarieven van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) met 25% omhoog zullen gaan, de prijzen in de winkels weer de lucht in zullen gaan. Volgens hem gaat het om een eis van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Een liter benzine is pas weer gestegen naar SRD 22.76, voert Tsang aan. Als de EBS-tarieven verhoogd worden, zullen mensen, die al twee jaar niet uitkomen, het nog moeilijker krijgen. "Je salaris wordt vandaag gestort en gisteren is het al op, bij wijze van spreken. Wat denkt u dat met de prijzen gaat gebeuren nu benzine weer duurder is en wanneer EBS 25% wordt verhoogd? Dan kunt u prijzen controleren tot u een ons weegt, dan kunt u de winkels sluiten, vergunningen intrekken, maar de verhogingen gaan er komen. Winkeliers, importeurs, moeten ook EBS, brandstof, huur en werknemers betalen", stelt het Assembleelid.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft tijdens zijn spreekbeurt reeds aangekaart dat de energietarieven die vorig jaar verhoogd zijn, te hoog waren. De stroomprijs was door de Energie Autoriteit Suriname (EAS) vastgesteld op SRD 1,84 per kWh, terwijl na analyse is gebleken dat deze volgens Parmessar gereduceerd kon worden tot SRD 1,02 per kWh. "Er is toen onterecht SRD 1 miljard extra onttrokken uit de zakken van het volk, ondanks die onder zeer erbarmelijke omstandigheden gebukt gingen", meent hij.

Sinds 2020 is er sprake van meer regenval.  Dit betekent dat er meer hydro-energie geproduceerd kan worden en minder brandstof nodig is om energie op te wekken. "Nu we meer hydro trekken zou het op zijn minst 20% goedkoper moeten zijn, dus de kostprijs zou niet meer SRD 100 cts/kwh moeten bedragen maar minder, in plaats van nu 1,84 cent kwh. Op dit moment voorziet de Dam voor ongeveer 78% van de stroombehoefte in de piekperiode begrijp ik.  Een geactualiseerde kostprijs berekening van EAS is dringend vereist, op basis waarvan wij de discussie aangaan voor nieuwe stroomtarieven. Dit zou toch op kwartaalbasis geschieden?" betoogt Parmessar.

Structurele oplossingen
De nieuwe minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie is volgens Tsang ijverig begonnen met de prijscontroles in de winkels. Hopelijk gaat het nu beter, want zoals zijn fractiegenoot Wilsientje van  Emden heeft aangegeven, "hebben we niks gezien van de vliegende brigade, die de prijzen omlaag zou brengen. Volgens mij, kan de vliegende brigade niet meer vliegen vanwege die hoge brandstofprijzen".

In navolging Assembleelid Patrick Kensenhuis (NDP) wil Tsang weten waarom ook de prijscontroles niet bij de importeurs, de groot- en tussenhandelaren worden gedaan. "De winkeliers krijgen altijd de koskosi omdat ze direct in contact staan met de consument. Ze zijn de laatste in de keten, maar daarvoor zijn er veel meer schakels, die de prijzen omhoog stuwen". Prijscontroles moeten er zijn, maar Tsang vraagt aandacht voor een meer structurele oplossing. Het gaat niet zozeer om enkele percentages in de winstmarges, waardoor de prijzen onbetaalbaar zijn. Dat de prijzen onbetaalbaar zijn geworden komt simpelweg door de devaluaties.

Goederen in de winkels worden voor het overgrote deel geïmporteerd met US-dollars en zijn duur door de devaluatie van de SRD. Daarnaast zijn er andere factoren die prijzen beïnvloeden maar die worden allemaal versterkt door de devaluatie.  Als de minister de goederen structureel betaalbaar wil maken dan zijn er slechts 3 mogelijkheden volgens Tsang.

"1. U moet de lokale productie op gang brengen om de importproducten te vervangen. Maar dat gaat niet gebeuren op korte termijn, want dat staat nergens op uw begroting.

2. U kunt de wisselkoers terugbrengen naar onder de 7, zoals de president voor de verkiezingen heeft beloofd te doen. Maar Surinamers geloven allang niet meer in die sprookjes.

3. U kunt de salarissen aanpassen conform de devaluaties. Prijzen zijn minimaal 300% duurder geworden, wat hebben ze aan een lousy 17% verhoging? Laten we eerlijk zijn, a nai wooko, het werkt niet. Onlangs is de armoedegrens vastgesteld, maar we zien geen aanpassing van het minimumloon. Mensen pinaren want hun salaris is al 2 jaar achterhaald. Dat is het simpele feit, je hoeft geen lucht- en ruimtevaarttechniek te hebben gestudeerd om dat te begrijpen."
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April