VS ambassadeur: Vrije pers cruciaal voor elke beslissing
03 May 2022, 20:55
foto


Het werk van een vrije pers, die onbevooroordeelde informatie verschaft, is cruciaal voor elke beslissing burgers maken over de toekomst van hun gemeenschap. Verslaggevers en redacteuren helpen ons de wereld waarin we leven te begrijpen en geven ons de informatie die we nodig hebben om zinvol deel te nemen in het maatschappelijk middenveld en bij de overheid. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, Karen Lynn Williams in verband met World Press Freedom Day vandaag.

Hoewel we begrijpen dat persvrijheid essentieel is voor transparantie en democratie, wordt het ideaal van een vrije pers wereldwijd bedreigd, met een recordaantal van journalisten die het afgelopen jaar zijn vermoord en gevangen gezet omdat ze gewoon hun werk deden, en talloze anderen zijn bedreigd, lastiggevallen en onder druk gezet.

"Zelfs journalisten die werken in niet dodelijke conflictgebieden, zoals die dappere journalisten die verslag doen van de oorlog in Oekraïne, kunnen zichzelf vinden in het vizier van criminele organisaties of corrupte regimes die het gebruik van geweld, bedreigingen, intimidatie of economische chantage om kritische berichtgeving te onderdrukken, niet schuwen."

De Amerikaanse diplomaat zegt dat als journalisten worden bedreigd, dat een huiveringwekkend effect heeft op anderen die hun berichten zelf gaan censureren om problemen te voorkomen. "Aanvallen op persvrijheid zijn aanvallen op goed bestuur, het maatschappelijk middenveld en welvaart voor eenieder."

Over de journalisten en mediavertegenwoordigers die ze heeft ontmoet in Suriname, zegt de ambassadeur dat deze duidelijk dol zijn op hun land en het beste willen voor het land en al zijn mensen. "Het zijn onbezongen helden die geconfronteerd worden met uitdagingen elke dag op hun reis om de objectieve waarheid te presenteren aan de mensen van Suriname. Met nieuwsgierigheid, moed en hardnekkige vastberadenheid doen ze hun deel om van Suriname een betere plek te maken voor alle Surinamers."

Het werk van een vrije pers, die onbevooroordeelde informatie verschaft, is cruciaal voor elke beslissing burgers maken over de toekomst van hun gemeenschap, stelt Lynn Williams. De Verenigde Staten heeft volgens haar een essentieel belang bij het bevorderen van een vrije pers en het grotere recht op vrijheid van meningsuiting, zowel thuis als over de hele wereld. "We doen dit omdat de vrije stroom van informatie en ideeën de hoekstenen zijn voor een gezond en welvarend democratie. Een vrije pers is ook een van de meest effectieve instrumenten die we hebben om mensenrechten te beschermen, actief licht te laten schijnen op delen van de samenleving die hervorming nodig hebben."

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April