Intense bendegevechten in Haïti: 20 doden, duizenden ontheemden
01 May 2022, 16:18
foto
Een gezin van acht, waaronder zes kinderen, behoorde tot de doden sinds zondag, zeiden de autoriteiten. (Foto: Reuters)


Het criminele geweld in Haïti nam in de afgelopen week toe, met gevechten tussen rivaliserende bendes in een deel van de hoofdstad waarbij ten minste 20 mensen omkwamen, waaronder kinderen. Duizenden mensen moesten hun huizen ontvluchten.

Haïti's Civil Protection Agency (DPA) zei dat de gevechten vorige week zondag begonnen in vier buurten in Port-au-Prince, ten noorden van de internationale luchthaven. Minstens een dozijn huizen werden afgebrand en veel van degenen die aanvankelijk vluchtten, zochten bescherming in de tuin van het kantoor van een plaatselijke burgemeester.

De uitbarsting komt te midden van een piek in geweld en ontvoeringen terwijl bendes machtiger worden en proberen meer territorium te beheersen te midden van het machtsvacuüm na de moord op president Jovenel Moise op 7 juli 2021. De situatie heeft veel Haïtianen boos gemaakt en gefrustreerd, die actie eisen van de regering van premier Ariel Henry, die internationale hulp krijgt om een ​​ondergefinancierde en onderbemande politiemacht te versterken.

Het ambtstermijn van Henry verstreek op 7 februari, maar er is geen datum vastgesteld voor verkiezingen, te midden van een politieke impasse over hoe en wanneer er moet worden gestemd.

Onder de doden is sinds zondag een gezin van acht, waaronder zes kinderen, zeiden de autoriteiten woensdag.

Scholen en bedrijven in het gebied blijven gesloten, aangezien duizenden gezinnen met kinderen kamperen in een park in de buurt van het kantoor van een plaatselijke burgemeester. "Ze hebben water, voedsel en voorraden nodig", vertelde Jean Raymond Dorcely, die een kleine gemeenschapsorganisatie runt, aan Associated Press. "Ze moesten vertrekken met niets in hun handen." Hij zei dat de buurt meestal rustig is en dat zijn kind vaak in het park speelt dat nu is omgebouwd tot een geïmproviseerde buitenopvang.

"Ik zie kinderen huilen omdat ze honger hebben en gezinnen hebben niets om hen te voorzien", zei hij, eraan toevoegend dat de behoeften toenemen naarmate de gevechten voortduurden. "Ik weet niet hoe het morgen zal zijn."

De autoriteiten zeiden dat naast de doden ook twee dozijn mensen gewond waren geraakt bij het geweld, en dat één kogel een lege helikopter van de United Nations Humanitarian Air Service trof die in de buurt van de luchthaven was gestationeerd.

Ambtenaren waarschuwden dat de hoofdwegen die naar de noordelijke regio van Haïti leiden, als gevolg van de gevechten kunnen worden afgesneden.

De DPA wijt het geweld van deze week aan een gevecht tussen de Chen Mechan-bende en de rivaliserende 400 Mawozo-bende die vorig jaar betrokken was bij de ontvoering van 17 missionarissen.

"Gewapende mannen van de '400 Mawozo'-bende staken mijn huis in brand" en "vermoordden verschillende van mijn buren voordat ze ook hun huizen in brand staken", vertelde Lucien, die in een noordelijke buurt woont, aan AFP. "Ze verkrachten vrouwen en meisjes als ze erin slagen een huis binnen te komen", zegt Lucien, die uit angst voor represailles liever niet zijn volledige naam gaf.

De toename van het geweld van de afgelopen dagen dwong Lucien om dinsdag zijn huis te verlaten om met zijn zieke moeder te schuilen op een openbaar plein.

De DPA bekritiseerde ook politieke leiders en zei dat hun passiviteit en stilzwijgen "een vorm van cynisme of minachting voor de mensenrechten hebben veroorzaakt, met name het recht op leven en veiligheid".

"Deze situatie, die is verslechterd door bloedige botsingen tussen rivaliserende bendes, heeft geleid tot de gedwongen verplaatsing van veel families die hun huizen moesten verlaten om te ontsnappen aan de woede van gewapende groepen die in alle gemak en te midden van volledige onverschilligheid van de staatsautoriteiten opereren," zegt het bureau in een verklaring. De groep zei ook dat het geweld de komende dagen waarschijnlijk zal escaleren, wat zal leiden tot meer slachtoffers en meer mensen die hun huizen moeten verlaten.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April