India puft bij ergste stroomonderbrekingen in zes jaar
28 Apr 2022, 10:38
foto
Grote delen van Zuid-Azië worden geconfronteerd met een extreme hittegolf die in maart begon toen de temperatuur enkele graden boven normaal steeg.


India wordt geconfronteerd met het ergste elektriciteitstekort in meer dan zes jaar, net zoals verzengende temperaturen leiden tot vroegtijdige sluiting van scholen en het in huis blijven van mensen. Extreme hitte heeft deze week grote delen van Zuid-Azië uitgedroogd na de heetste maart ooit in India.

Premier Narendra Modi heeft gewaarschuwd voor toenemende brandrisico's omdat het land te snel te veel opwarmt.

Delen van Zuid-Azië worden geconfronteerd met een extreme hittegolf die in maart begon toen de temperatuur enkele graden boven normaal steeg. Lokale autoriteiten in de zwaarst getroffen deelstaten worstelen met stroomuitval en toenemende druk op de gezondheidsdiensten.

In de hoofdstad New Delhi zijn de temperaturen al enkele dagen boven de 40 graden Celsius gestegen en de verwachting is dat ze tot zondag rond de 44 graden zullen blijven. De maximumtemperaturen in zes districten in West-Bengalen waren minstens vijf graden Celsius hoger dan normaal, zeiden weerfunctionarissen. Het gebrek aan regen in de hoofdstad Kolkata maakte de zorgen nog groter.

Mensen in de deelstaat Odisha in het oosten zetten kraampjes op prominente openbare plaatsen om water te bieden aan voorbijgangers. Het buurland West-Bengalen heeft vanaf volgende week zomervakanties aangekondigd, dagen eerder dan gepland.

Gezondheidsfunctionarissen in de westelijke deelstaat Gujarat hebben maatregelen getroffen om een ​​mogelijke piek in patiënten aan te pakken. "We hebben ziekenhuizen geadviseerd om speciale afdelingen op te zetten voor hitteberoerte en andere hittegerelateerde ziekten als gevolg van de stijgende temperaturen", vertelde Gujarats gezondheidssecretaris Manoj Aggarwal aan Reuters.

In het noordwesten heeft Rajasthan vier uur stroomonderbrekingen gepland voor fabrieken, waardoor het in ieder geval de derde deelstaat is die de industriële activiteit verstoort om de stijgende vraag naar elektriciteit te beheersen. "Met het oog op de huidige energiecrisis, ... is besloten om geplande bezuinigingen op te leggen", zei een staatsbedrijf.

Industriële ontwrichting en wijdverbreide stroomonderbrekingen zijn slecht nieuws voor het bedrijfsleven in India, aangezien de economische activiteit net is begonnen aan te trekken na maanden van stagnatie te midden van coronavirusvergrendelingen.

De stroomstoringen zullen naar verwachting de komende dagen verergeren, aangezien de hittegolven en een aantrekkende economische activiteit de elektriciteitsvraag in het snelste tempo in bijna vier decennia doen toenemen.

Door de ongekende hitte lopen miljoenen arbeiders, waaronder bouw- en landarbeiders en degenen die op de werkvloer van fabrieken werken, een groot risico. Zonnesteek heeft in de loop der jaren duizenden Indiase levens geëist.

Naast stroomonderbrekingen voor fabrieken, legde Rajasthan stroomonderbrekingen van vier uur op voor landelijke gebieden, waardoor duizenden gezinnen in de woestijnstaat werden blootgesteld aan extreme temperaturen.

Door de sprong in de vraag naar elektriciteit is India op zoek naar steenkool, de dominante brandstof die wordt gebruikt voor de opwekking van elektriciteit in het land. De kolenvoorraden bevinden zich op het laagste niveau vóór de zomer in ten minste negen jaar.

De vraag naar piekvermogen in India steeg dinsdag naar een recordhoogte en stijgt volgende maand met maar liefst 10%, zei het ministerie van Energie deze week. Het Indiase weerbureau heeft gewaarschuwd voor warmer weer in de komende dagen.

Een tekort aan treinen voor het vervoer van kolen verergert een brandstofcrisis. De Indiase minister van Energie zei deze week dat de beschikbaarheid van treinen 6% lager was dan vereist.

Het elektriciteitsaanbod bleef 1,88 miljard eenheden, ofwel 1,6%, achter bij de vraag tijdens de eerste 27 dagen van april, het grootste maandelijkse tekort in meer dan zes jaar, volgens een analyse van Reuters van gegevens van de federale netbeheerder POSOCO.

Stroomstoringen in vijf deelstaten, waaronder Rajasthan en Haryana in het noorden en Andhra Pradesh in het zuiden, waren de ergste in meer dan zes jaar, zo blijkt uit de gegevens van POSOCO.

Nu stroomonderbrekingen een stijgende trend vertonen, kunnen de tekorten in april groter zijn dan de grote stroomonderbrekingen die in januari 2016 werden doorgevoerd tijdens een eerdere stroomstoring.

De deelstaten Gujarat en Andhra Pradesh hebben deze maand de industriële activiteit beperkt, omdat de vraag naar airconditioning in huishoudens een piek bereikte.

India werd voor het laatst in oktober geconfronteerd met een grote stroomcrisis, maar de situatie deze maand is veel wijdverbreider, met meer dan de helft van het land met meer stroomstoringen dan in oktober.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April