Santokhi: Bewoners getroffen dorpen Brokopondo krijgen hulp
22 Apr 2022, 08:39
foto
Staatsolie is genoodzaakt het overtollige water in het stuwmeer te spuien. Hierdoor en door de vele regens, zijn verschillende dorpen in Brokopondo onder water gelopen. (Foto: Karim Yousfi)


President Chan Santokhi heeft donderdag in De Nationale Assemblee meegedeeld dat bewoners van Brokopondo die wateroverlast ondervinden, hulp aangeboden krijgen. Het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbestrijding (NCCR) heeft al diverse hulpmiddelen verstrekt aan de bevolking. De situatie wordt door een cluster van ministers gemonitord in samenwerking met districtscommissaris Ludwig Mendelzoon van Brokopondo en het NCCR.

Het water in het stuwmeer blijft stijgen door de vele regens. Er is beperkte capaciteit om het water af te vloeien, dat gespuid wordt via de Afobakadam door Staatsolie. De president hield De Nationale Assemblee voor dat de verwachting is dat het zal blijven regenen de komende periode. Hij merkte op dat er een studie verricht moet worden door wetenschappers, hoeveel zonlicht er is gedurende de dag en hoeveel regen. Er moet een goede analyse gemaakt worden. De weersverandering heeft te maken met klimaatsverandering. Er moeten nationaal, regionaal en mondiaal maatregelen worden getroffen. Klimaatsverandering is een van de onderwerpen die aan de orde zal komen tijden de Summit of the Americas, deelde Santokhi mee. 

Santokhi merkte op dat mensen gemotiveerd zullen worden om naar hoger gelegen gebieden te verhuizen. Er zal ook infrastructuur worden aangelegd. In elk geval zal de regering de mensen niet in de steek laten. Er wordt geïdentificeerd welke hulp verder nodig is en die zal volgens de president ook worden geboden aan de mensen die getroffen zijn door de situatie.

BEP-fractieleider Ronny Asabina voerde aan dat de mensen van Brokopondo een bepaalde visie hebben over het gebeuren. Volgens de bewoners van het district klopt het verhaal van Staatsolie niet, dat er tijdig maatregelen zijn getroffen. De mensen vinden dat het water in het stuwmeer gespaard is en te laat de kleppen zijn opengezet. De wateroverlast is nooit in deze mate ervaren. Asabina vindt dat er een internationaal onderzoeksbureau moet worden aangetrokken om een onafhankelijk onderzoek te verrichten. Hij wees erop dat ook de impact van de hoge waterstand op de stuwdam en de hulpdammen moet worden onderzocht. Bij een dambreuk zijn de gevolgen niet te overzien.

Vandaag zal een delegatie van De Nationale Assemblee zich ter plekke oriënteren. Diverse dorpen die overlast ondervinden van het overtollige water uit de stuwdam, worden bezocht.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April