President Ali wil snelle oplossing visvergunningkwestie
16 Apr 2022, 14:40
foto
Irfaan Ali, president van Guyana en zijn Surinaamse ambtgenoot, Chan Santokhi tijdens hun gezamenlijke persconferentie in het State House in Guyana op 9 augustus 2020. (Foto Keno George)


President Irfaan Ali van buurland Guyana zegt dat hij voortdurend in contact staat met zijn Surinaamse ambtgenoot, Chan Santokhi, in een poging om de kwestie van het verlenen van vergunningen aan Guyanese vissers om in Suriname te opereren snel op te lossen. Hij geeft toe dat er moeilijkheden zijn geweest om het proces vooruit te helpen.

"We zijn twee buurlanden en we moeten dit oplossen op een manier waar zowel onze vissers van kunnen profiteren... we worden geconfronteerd met enorme problemen."

Ali: "Guyana heeft investeerders van over de hele wereld met open armen ontvangen, of het nu uit Trinidad of uit Suriname komt. We hebben grote investeerders uit Suriname die hier investeren en ik denk dat het niet meer dan eerlijk is als buren dat dit probleem snel wordt opgelost."

Volgens Newsroom Guyana had Suriname ermee ingestemd om ongeveer 150 SK-visvergunningen af te geven aan Guyanese vissers. Dit was gepland voor januari 2022, maar onlangs werd bekend dat de Surinaamse regering pushback heeft gekregen van haar mensen die tegen de overeenkomst zijn.

Het visserijbesluit van Suriname, 1980 (S.B. 1980 No. 144), zoals gewijzigd bij Wet S.B. 2001 No. 120 machtigt de regering om voorschriften te maken voor de bescherming van mariene visbestanden en definieert de visserijzone als de territoriale wateren van Suriname inclusief de exclusieve economische zone (EEZ). Bij wet van 14 april 1978 verbiedt het Surinamers of buitenlanders om zonder geldige vergunning in de visserijzone te vissen.

Terwijl sommige diepzeevergunningen worden afgegeven aan buitenlanders, worden Surinaamse kust- (SK) en binnenvaartvergunningen (BV) alleen afgegeven aan Surinaamse vissersvaartuigen.

Hoewel de visvergunning wettelijk niet overdraagbaar is, worden vergunningen 'verkocht' of 'verhuurd' aan Guyanese vissersbooteigenaren. De Guyanese vissers ervaren dat als een regeling die hen al tientallen jaren uitbuit.

BV-vergunningen worden afgegeven aan vissers om te werken in kreken en rivieren, inclusief het estuarium, terwijl SK (Surinaamse Kust)-vergunningen worden verleend aan schepen om te vissen in de offshore-zone langs de breedte van de kust van Suriname.

Guyana en Suriname als buren waren besprekingen begonnen over het oplossen van dit probleem om Guyanezen in staat te stellen te vissen in de Corantijnrivier die de twee staten scheidt, maar in de door Suriname geclaimde maritieme ruimte.

Nu zowel Guyana als Suriname een regeringswisseling hebben ondergaan in 2020, zijn die besprekingen hervat. Tijdens een bezoek van president Santokhi aan Georgetown in augustus 2021, zou hij ermee hebben ingestemd dat tegen januari 2022 ongeveer 150 Guyanezen een vergunning zouden krijgen om in de kustwateren van Suriname te vissen.

Een dergelijke stap werd geprezen door de Guyanese autoriteiten omdat het de kwestie van illegale visserij en de decennia-oude klachten over de te dure verhuur van vergunningen van Surinaamse vissers om in hun wateren te werken zou stoppen.

Eerder werd gemeld dat Guyanese vissers die langs de Corantijn opereren ongeveer US$ 3.000 moeten betalen om te vissen op grond van een illegale overeenkomst met een erkend visserijbedrijf in Suriname. En ook als de vis gevangen is, moet deze eerst naar Suriname en wordt de afgekeurde vangst vervolgens naar Guyana gestuurd.

Afgelopen zondag vertelden Guyana's vicepresident Bharrat Jagdeo, minister van Landbouw Zulfikar Mustapha en minister van Buitenlandse Zaken Hugh Todd de vissers in regio Zes (Oost-Berbice - Corentyne) dat er protest is van sommige personen in Suriname ondanks gesprekken op hoog niveau tussen de naburige staten.

Het protest van het Surinaams bedrijfsleven heeft te maken met bestaande regelgeving die de afgifte van SK- en BV-visvergunningen aan Guyanezen als buitenlanders verbiedt.

'Wij hebben documenten'
In een daaropvolgend interview met de News Room bevestigde Mustapha dat Guyana daarom had gevraagd en dat Suriname ermee instemde de SK-licenties af te geven.

De Guyanese minister van Landbouw zei dat hij documenten heeft om te bewijzen wat er is overeengekomen. Hij merkt op dat wanneer het juiste moment komt, hij ervoor zal zorgen dat die documenten beschikbaar worden gesteld aan de pers. "Ik heb documenten in mijn bezit", zei Mustapha tegen de News Room.

Gevraagd naar de verbodsbepalingen in Suriname die de afgifte van de vergunning illegaal maken, zei Mustapha dat dit onderdeel uitmaakte van de besprekingen tussen Guyana en Suriname en in een door Suriname aan Guyana voorgelegd voorstel werd een legale weg rond die voorschriften voorgesteld.

"Toen we die besprekingen hadden, werd met al deze zaken rekening gehouden en wat de Guyanezen moeten doen om van de licentie te profiteren... al die problemen."

"Zoals ik al zei, ik heb documenten om het voorstel van de Surinamers te laten zien hoe het kan gebeuren ... dus dat is een non-issue", voegde Mustapha eraan toe.

Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April