OM vordert gevangenneming verdachten houtsmokkelzaak
30 Mar 2022, 02:54
foto


Officier van justitie Rita Sitaram heeft dinsdag in haar requisitoir gevorderd dat Dinendrenath A., Natachia R., Yinshuai L., Rowena T., Niwesh N., Seremy D., Andreas W., Rayen A., Url C. en Cornelia L. in de houtsmokkelzaak van 100 containers onmiddellijk gevangen worden genomen. Zij heeft een strafvoorstel van vier jaar gedaan en een boetevoorstel van SRD 50.000 of twee maanden hechtenis.

Advocaat Murwin Dubois die samen met zijn collega’s onder wie Chandra Algoe en Irvin Kanhai rechtsbijstand verleent aan de verdachten, zegt aan Starnieuws dat hij niet snapt dat de vervolgingsambtenaar een straf eist. “Als je kijkt naar de conclusie van de officier, zou je eerder denken dat tuchtstraffen moeten volgen door de werkgever. Ik zou niet denken aan strafrecht”, zegt Dubois.

De tien verdachten zijn voorlopig vrijgelaten op een eerdere zitting. Zij waren dinsdag aanwezig. Sitaram zegt dat uit het onderzoek is gebleken dat geen enkel houtblok gekeurd is. Voor export van houtblokken is verplicht dat deze gekeurd zijn. Geen enkel houtblok is voorzien van een keurmerk. Zij plaatst dit gegeven tegen de achtergrond van de valse/vervalste lijsten van houtblokken die zijn overhandigd.

“Ook is gebleken uit het strafrechtelijk onderzoek dat de in beslag genomen houtblokken niet voorzien waren van labels van de Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) dan wel niet van de juiste labels.” Sitaram zegt dat de verdachten ook aan de bel konden trekken dat de houtblokken niet gekeurd waren, echter is zulks niet gebeurd. De voortzetting van de zaak is op 31 mei.


Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April