Abiamofo geeft startsein voor delfstoffenhervorming
11 Mar 2022, 14:41
foto
Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (m) bij de doorstart van het Delfstoffen Instituut Suriname. (Foto: NH)


Het Competitiveness and Sector Diversification Project (SCDS-Project), dat onderdeel is van het ontwikkelingsproces van het Delfstoffen Instituut Suriname, maakt een doorstart. Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft woensdag bij een workshop in Courtyard by Marriot, officieel het startsein gegeven van de delfstoffenhervorming. Abiamofo spreekt van een hoogtepunt in het herstructureringsproces van de mijnbouwsector.

De werkzaamheden zijn in december 2021 en januari van dit jaar begonnen. Abiamofo benadrukt dat er juridisch en institutioneel kader nodig zal zijn voor het monitoren van de mijnbouwgebieden en herstructurering van de kleinschalige goudsector. “Het moet uiteindelijk gaan resulteren in een modern, functioneel, financieel en administratief zelfstandige entiteit die broodnodig zal zijn bij duurzaam beheer van onze delfstoffen.” Wouter Hijweege, Change Management Advisor, geeft net als Abiamofo aan dat de duurzame ontwikkeling van dit instituut allemaal te maken heeft met goed beheer en goed bestuur.

De afgelopen weken zijn workshops gehouden met stakeholders en online een aantal gesprekken gevoerd met diverse organisaties. Het Delfstoffen Instituut Suriname zal de functies van Kadaster, Geologische Survey en van Inspectoraat krijgen om zo op efficiënte en transparante manier de mijnbouwsector te reguleren. Woensdag is tijdens de workshop verder gebrainstormd en zijn de bevindingen samengebracht om strategische prioriteiten te identificeren voor de integratie van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD), het Bauxiet Instituut Suriname en OGS, dat van belang is voor de mijnbouwsector.

De workshops zijn in samenwerking met de Project Implementatie Unit van het ministerie gehouden met als doel te komen tot een strategie voor het organisatie- ontwikkeltraject. Naast de instituten, de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, Bauxiet Instituut Suriname en de Unit Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname, worden ook stakeholders uit de rest van de mijnbouwsector betrokken. Voor het totaal plaatje is een lening van zes miljoen Amerikaanse dollar begroot, meldt NH.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May