Rijwet aangepast voor aanpak verkeerscriminaliteit
16 Feb 2022, 05:24
foto
Met algemene 42 stemmen wordt de Rijwet aangepast. De Assemblee en regering hopen dat het rijgedrag zal veranderen met nieuwe maatregelen. (Foto: DNA)


De wijziging van de Rijwet moet ertoe leiden dat het opzettelijk overtreden van de verkeersregels wordt voorkomen. De wet is met algemene 42 stemmen dinsdag goedgekeurd in De Nationale Assemblee. De voorzitter van de commissie die de ontwerpwet voorbereid heeft voor de openbare behandeling, Edgar Sampie (ABOP), hoopt dat nu de basis is gelegd voor veiligheid op de openbare wegen. Veel gezinnen hebben hun dierbaren verloren door verkeerscriminaliteit.

Met de gewijzigde Rijwet zal verkeersonveiligheid worden aangepakt. Kwetsbaren in het verkeer moeten worden beschermd. Commissielid Tashana Lösche (NDP) voerde aan dat veel wegen en het wegmeubilair te wensen overlaten. Deze moeten worden aangepakt om te zorgen voor veilig verkeer. Er moet ook een budget voor vrijgemaakt worden.

Commissielid Chuanrui Wang (VHP) voerde aan dat de wet geen papierentijger moet zijn. De mentaliteit van de weggebruikers moet ook veranderen. De deelnemers aan het verkeer moeten verantwoordelijkheid nemen en meerwerken om aan een veilige verkeerssituatie. De bewustwording is volgens het Assembleelid Wang heel belangrijk en hieraan moet er worden gewerkt.

Diverse Assembleeleden wezen op het belang van verkeersveiligheid en het leed dat wordt toegebracht aan velen door onverantwoord gedrag in het verkeer. Commissielid Stephen Tsang (NDP) is net als fractiegenoot Patrick Kensenhuis is ingenomen mee dat het puntensysteem voor rijbewijzen is overgenomen. De NDP-fractie had graag een integrale wijziging van de Rijwet gewild, maar de aanpassing is een stap in de goede richting.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft diverse voorstellen van De Nationale Assemblee overgenomen. Deze worden nog uitgewerkt en zullen in Staatsbesluiten worden vervat. Hij deelde mee dat voor de operatie 'Veilig Suriname' ook verkeersattributen zullen worden aangeschaft, waaronder tint- en snelheidsmeters. Het voorstel van Tsang om voor mensen die reeds een rijbewijs hebben, het bromfietscertificaat te doen vervallen, wordt verder uitgewerkt in het Rijbesluit.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April