Mungra: Dramatische gezinssituaties; geen goed voorbeeld regeerders
07 Feb 2022, 00:00
foto
Arts Asha Mungra maakt schrijnende situaties mee bij begeleiding van Covid-patiënten.


Arts Asha Mungra maakt dramatische situaties mee bij begeleiding van patiënten met Covid-19 in thuisisolatie. Het komt veel voor dat hele gezinnen door de omicron variant besmet zijn geraakt. "Vader en moeder zijn helemaal verzwakt, de kinderen die zijn huilerig en moeder heeft geen kracht om de baby te voeden. Zo een gezin is voor voeding en het afhalen van medicatie en boodschappen sterk afhankelijk van hulp van familie/vrienden en soms zelfs van buurtgenoten. Kinderen worden soms ook opgevangen door grootouders met het risico dat ook zij besmet raken", zegt Mungra. Zij heeft geen goed woord voor over dat juist beleidsmakers, met aan het hoofd president Chan Santokhi de Covid-regels vertrappen, terwijl zij het goede voorbeeld moeten geven. "Dit is een nationale schande!" In een week tijd zijn al 20 personen gestorven aan Covid.

De aanpak van de pandemie door de overheid kan gekwalificeerd worden als matig, meent de arts. "Er is sprake van meer geluk dan wijsheid. Het is dankzij de enorme inzet van de artsen van de Covidhulplijn, specialisten, verplegend personeel, huisartsen en andere gezondheidswerkers en dat deel van het volk dat zich wel houdt aan de Covidmaatregelen, dat we erger konden voorkomen", stelt Mungra. Bij de vorige regering was de veiligheid prioriteit. Dit heeft volgens haar het voordeel gehad dat er een gering aantal besmette gevallen was, daar tegenover waren de quarantaine faciliteiten bizar en verworden tot een money making business.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid nam de coördinatie van Covid 19 in juli 2020 over. Surinaamse Primary health specialisten werden of bedankt of hebben zelf bedankt. "Terwijl we in de vierde golf zaten van de ernstige delta variant en een tekort was van artsen, bedden, zuurstofapparaten en verpleegkundigen, werden de Cubaanse artsen teruggestuurd. Zuurstof moest door de huisartsen worden toegediend aan patiënten die thuis behandeld moesten worden met alle gevolgen van dien."

De Wet Uitzonderingstoestand Covid-19 is tot nu toe overwegend toegepast op eenvoudige burgers die werden opgebracht door de politie en zelfs SRD 10.000 SRD betalen voor de overtreding, maar beleidsmakers hebben ongestraft de regels aan hun laars gelapt. "De Covid uitbraken die we gehad hebben en nu ook meemaken zijn grotendeels te wijten aan het beleid en gedrag van de beleidsmakers. De drempelkosten van de Spoedeisende Hulp zijn verhoogd naar SRD 300 in een tijd waar het volk in armoede leeft. En 130.000 burgers lopen onverzekerd rond. Doordat de armoede ook zijn weerslag heeft op de medici en verpleegkundigen, verlaten velen het land. De druk op de achtergebleven gezondheidswerkers neemt hierdoor toe met het gevaar dat bij de eerst volgende besmettingsgolf  de totale gezondheidszorg in elkaar stort," voorspelt Mungra.

Vergeleken met de delta variant is bij de omicron variant de werkdruk voor de arts vele malen hoger. Dit, omdat het omicron virus zeer besmettelijk is en daardoor al gauw het hele gezin besmet raakt. Ook bij een bedrijf/instelling raken veel werknemers besmet. Over het algemeen zijn de mensen niet ernstig ziek en verlopen de klachten mild. Maar er zijn ook gevallen waarbij mensen (jong en oud) heel zwak worden doordat hun eetlust erg verminderd is en soms gepaard gaat met misselijkheid, braken, diarree, duizeligheid en hevige hoofdpijn. Na 2 tot 3 dagen treedt langzaam herstel op en volledig gevaccineerden herstellen sneller. Echter, soms zijn de klachten dermate dat opname noodzakelijk is. Er zijn ook gevallen waarbij mensen helemaal verzwakt zijn en geen hulp hebben, die hebben extra aandacht van de arts nodig.

De huisartsen monitoren de patiënten die Covid -19 positief getest zijn en bij ontslag uit de isolatie worden deze gevallen gerapporteerd aan de coördinator Covid-19 zorg van de thuiszorg. "Het gevaar waarmee we nu te maken krijgen, is dat personen nu een zelftest doen en indien ze positief zijn, dit niet doorgeven aan de huisarts met als gevolg onderrapportage en dat desbetreffende persoon niet geregistreerd is en daardoor geen exitbrief krijgt. De exitbrief is van belang voor vastlegging en voor eventuele vaccinatie in de toekomst.

De arts constateert:
1. Dat de beleidsmakers zich niet voorbeeldig gedragen waardoor steeds meer burgers hun voorbeeld volgen.
2. Door de toenemende armoede en stijgende prijzen van levensmiddelen kunnen steeds minder mensen zich goed voeden om de noodzakelijke weerstand te kunnen opbouwen tegen het coronavirus.
3. Dat door het wegtrekken van gezondheidswerkers het gevaar groot wordt dat bij de eerst volgende besmettingsgolf van Covid 19 de situatie compleet uit de hand zal lopen.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April