Tsunami treft Tonga na gigantische vulkaanuitbarsting
15 Jan 2022, 12:36
foto
Satellietbeelden leggen het moment vast waarop Hunga Tonga-Hunga Ha'apai uitbarst.


Tsunami-golven veroorzaakt door een gigantische vulkaanuitbarsting onder water hebben het Pacifische land Tonga getroffen. Op sociale media was te zien hoe water door een kerk en verschillende huizen spoelde. Getuigen zeiden dat er as over de hoofdstad Nuku'alofa viel. Een tsunami-waarschuwing stuurde bewoners naar hoger gelegen gebieden.

De uitbarsting van de Hunga Tonga-Hunga Ha'apai-vulkaan stuurde schokgolven over de Stille Zuidzee. De hoofdstad van Tonga ligt slechts 65 km ten noorden van de vulkaan.

Een inwoner van Tonga, Mere Taufa, zei dat de uitbarsting toesloeg toen haar familie zich klaarmaakte voor het avondeten, en haar jongere broer dacht dat er in de buurt bommen ontploften. "Mijn eerste instinct was om dekking te zoeken onder de tafel, ik greep mijn zusje en schreeuwde naar mijn ouders en anderen in huis om hetzelfde te doen", citeerde de Nieuw-Zeelandse nieuwssite Stuff.co.nz haar.

Taufa zei dat het volgende dat ze wist, is dat water hun huis binnenstroomde. "Je kon overal geschreeuw horen, mensen die schreeuwden om veiligheid, dat iedereen naar hoger gelegen gebieden moest gaan", voegde ze eraan toe.

De pluimen van gas, rook en as die uit de vulkaan stroomden, reikten tot 20 km de lucht in, zei Tonga Geological Services.

De uitbarsting van acht minuten was zo hevig dat je hem kon horen als "luide donderslagen" in Fiji, meer dan 800 km verderop, volgens functionarissen in de hoofdstad Suva. De regering van Fiji heeft een tsunami-advies uitgevaardigd en evacuatiecentra geopend voor mensen in laaggelegen kustgebieden.

In Nieuw-Zeeland, dat meer dan 2.300 km verderop ligt, hebben functionarissen gewaarschuwd voor stormvloeden. De National Emergency Management Agency zei dat kustgebieden aan de noord- en oostkust van het Noordereiland "sterke en ongebruikelijke stromingen en onvoorspelbare golven aan de kust" kunnen zien.

Lokale voorspeller Weather Watch tweette: "Het vrijkomen van energie is gewoon verbazingwekkend", en voegde eraan toe: "Er zijn berichten van mensen die de sonische knallen in heel Nieuw-Zeeland horen."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May